Proč zahraniční výběry z bankomatu zdarma nejsou zdarma

Proč zahraniční výběry z bankomatu zdarma nejsou zdarma

Mám výběry v zahraničí zadarmo, a stejně mi bankomat vždycky strhne poplatek klidně 5 eur. Jak to? Správná otázka, kterou nám klienti pokládají během léta zas a znova. Pravdou bohužel je, že někdy se poplatkům prostě vyhnout nejde, strhává si je sám provozovatel bankomatu. Přečtěte si, jak to funguje.

07/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Bezplatné zahraniční výběry kartou k účtu u nás může mít každý. K celoročnímu cestovnímu pojištění, které je pro cestovatele v podstatě nutnost, si stačí nainstalovat aplikaci DoKapsy od ČSOB a v ní aktivovat balíček Na cesty. Jeho součástí je i speciální bonus: 1,5 % zpět ze všech zahraničních nákupů kartou (ušetřit tak můžete až 3 000 Kč).

Poplatky nevybírá jen vaše banka, ale i provozovatel bankomatu

S balíčkem Na Cesty vám opravdu žádný poplatek za zahraniční výběr debetní kartou nestrhneme, což je super. Vlastní poplatek si ale může naúčtovat i provozovatel bankomatu a my na to nemáme vliv. Většina provozovatelů této možnosti využívá u zahraničních karet, v cizině tedy i u té vaší. S výběry zdarma tedy v praxi ušetříte díky tomu, že platíte jen jeden poplatek místo dvou.

Výše poplatků provozovatelů bankomatů se výrazně liší v jednotlivých zemích a u jednotlivých firem (většinou počítejte kolem 5 eur nebo dolarů). Bankomaty provozované bankami si přitom často účtují míň než provozovatelé, kteří se zaměřují na turisticky exponovaná místa. Vždy ovšem platí, že bankomat vás musí na poplatek předem upozornit.

Co je DCC (Dynamic Currency Conversion): Při výběru z bankomatu v zahraničí se setkáte s možností zaúčtování výběru rovnou v českých korunách. Nabídka vypadá lákavě, ale rozhodně se nevyplatí. Částka se totiž přepočítává nevýhodným kurzem, na kterém vydělává provozovatel bankomatu. Proto doporučujeme konverzi odmítnou a částku zobrazit v místní měně (např. v eurech).

Jsou i zahraniční bankomaty, co si poplatek neúčtují. V posledních pár letech jich ale ubylo a abyste takový našli, musíte hledat, nebo mít štěstí. Mnohem spíš se vám stane, že vás bankomat postaví před „Sophiinu volbu“: buď poplatek, nebo konverze měn DCC, která je téměř vždy nevýhodná. V takových případech je často lepší smířit se raději s fixním poplatkem, zvlášť když vybíráte vyšší částku.

3 tipy, jak ušetřit na poplatcích v zahraničních bankomatech

  1. Plaťte hlavně kartou – Ve vyspělých zemích se dnes dá platit kartou skoro všude. Včetně večerek, zapadlých hospůdek a stánků na trhu. Hotovost poslouží spíš jako záložní varianta a nemusíte jí mít tolik. S balíčkem Na cesty navíc ušetříte 1,5 % na každém nákupu kartou.
  2. Vybere si jen jeden – Pokud cestujete ve dvou nebo v celé partě, nevybírejte si každý zvlášť. Stačí, že k bankomatu půjde jen jeden, vybere dost pro všechny a ostatním naposílá platební QR kódy.
  3. TIP: I v zahraničí můžete platit mobilem a chytrými hodinkami s Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay nebo Xiaomi Pay. Je to jednoduché, pohodlné a maximálně bezpečné i v zahraničí.

    Vyzkoušejte víc bankomatů – Na letištích, v obchodních centrech a na dalších místech s větším počtem bankomatů máte šanci, že narazíte na bankomat bez poplatku nebo aspoň s nižším poplatkem než jinde.

Určitě platí, že zahraniční výběry zdarma je lepší mít než nemít. I tak se ovšem stále se vyplatí přemýšlet o tom, kolik si kde vyberete. Mimochodem, na placení v zahraničí je super mít kreditní kartu, přečtěte si proč.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.