QR platba: Nejlehčí způsob, jak si posílat peníze mezi kamarády

03/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

S kamarády, spolužáky a kolegy nejrychleji srovnáte účty, že si navzájem rozposíláte platební QR kódy. Stačí, abyste všichni měli mobilní bankovnictví, a nemusí to být jen to od ČSOB. Přečtěte si, jak QR platby fungují a jak je používat.

Platební QR kód se na první pohled neliší od jiných QR kódů, jaké najdete třeba na plakátech v MHD. Může vypadat třeba takhle:

Lidskýma očima ho nerozluštíte, ale to nevadí. Stačí vědět, že v té změti černobílých čtverečků jsou zakódována data, která za vás přečte mobilní aplikace pomocí fotoaparátu. V případě QR plateb to jsou předvyplněné platební údaje (číslo účtu, částka, variabilní a další symboly, zpráva) pro mobilní bankovnictví.

S platebními QR kódy se dnes setkáte nejčastěji na fakturách od mobilních operátorů, dodavatelů energií, pojišťoven i e-shopů. Když vám taková faktura přijde do e-mailu, jen ji rozkliknete, načtete do Smartbankingu, potvrdíte a máte zaplaceno.

Jak zaplatit QR platbu z obrazovky a papíru

  1. Ve Smartbankingu klikněte na Platba > QR platba
  2. Namiřte foťákem na QR kód a načtěte ho do aplikace
  3. Zkontrolujte platební údaje a potvrďte platbu

Jak zaplatit QR platbu z mobilu

  1. Fakturu ve formátu PDF si stáhněte do mobilu
  2. Klikněte na Vybrat soubor > Vybrat pfd dokument a vyberte správný soubor
  3. Zkontrolujte platební údaje a potvrďte platbu

Vytvořte si vlastní platební QR kód

Vytvořit a posílat QR kódy můžete i vy. Samozřejmě zdarma. Hodí se to třeba, když na akci založíte kamaráda, který prostě cestou nepotkal bankomat. Nebo když koupíte lístky do kina, pizzu nebo jízdenky pro celou partu s tím, že se pak vyrovnáte. Podobných situací, kdy vám QR platby zjednoduší život, zažijete několik do týdne.

Než abyste pak ale od všech vybírali hotovost nebo diktovali číslo účtu, prostě vygenerujete QR kód s rozpočítanou částku, který si každý načte přímo z displeje vašeho mobilu.

Jak vygenerovat platební QR kód

  1. Ve Smartbankingu klikněte na Platby > Žádost o platbu (QR kód)
  2. Napište částku, případně variabilní symbol, zprávu (např. Kino) atd.
  3. Klikněte na Vytvořit a nechte ostatní, aby si od vás QR kód načetli
TIP: QR platbu vytvoříte i ve „velkém“ internetovém bankovnictví (Platby > Žádost o platbu (QR kód). QR kód si následně uložíte jako obrázek a pošlete dál e-mailem, přes WhatsApp, jak chcete.

3 dobré důvody, proč QR platby vyzkoušet:

  • Vyřešíte to hned a pak už na to nemusíte myslet. Placení QR kódy je tak rychlé, že peníze za oběd s kolegy máte srovnané, než se zvednete od stolu.
  • Riziko chyby je minimální. Nehrozí, že si váš dlužník špatně přečte nebo opíše platební údaje a nedej bože pošle omylem peníze na cizí účet.
  • Pravděpodobně dostanete zaplaceno dřív. Ten, kdo vám visí, má o důvod míň placení odkládat (až přijde domů, až najde bankomat, až naprší a uschne)
Placení s QR kódy je naprosto bezpečné. Neposílají se přes ně žádná citlivá data, jen platební údaje jako číslo účtu, částka, variabilní symbol nebo zpráva pro příjemce.

Není to vůbec složité, viďte. Jediné, co na posílání a přijímání QR plateb potřebujete, je ČSOB Smartbanking. Ale i když máte jinou banku, nevadí. QR platby jsou v Česku všeobecný standard. V době vydání tohoto článku si s nimi poradí mobilní aplikace hned 10 předních českých bank.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.