Dilema u zahraničních bankomatů: Buď DCC, nebo poplatek

Dilema u zahraničních bankomatů: Buď DCC, nebo poplatek

V zahraničí se u bankomatu a při placení kartou často setkáte s nabídkou zaúčtování v korunách známou jako DCC. Většinou se nevyplatí, někdy ale ano. Přečtěte si proč.

O DCC (Dynamic Currency Conversion) jste možná už slyšeli: zahraniční bankomaty rády nabízejí cizincům zaúčtování výběru rovnou v jejich vlastní měně. Nám Čechům v korunách, někdy i s českou vlaječkou. Vypadá to lákavě. Tak moc, že si ani nevšimneme, že bankomat přepočítává výběr svým vlastním, pro vás nevýhodným kurzem.

Odmítnout DCC v tu chvíli zní jako jasná volba. Jenže tak jednoduché to není. Výběr bez konverze, tedy bez DCC s výhodnějším kurzem vaší vlastní banky bývá za extra poplatek od provozovatele bankomatu. V Evropě od 4 do 8 euro, tedy zhruba 100 až 200 Kč. Při výběru tak řešíte dilema: nevýhodný kurz, nebo poplatek.

Jak výběr v zahraničním bankomatu vypadá v praxi

Na začátku normálně zvolíte jazyk, zadáte PIN a částku. Ve chvíli, kdy už by měly vyjet bankovky, ale nečekaně vyskočí ještě jedna obrazovka. Nesrozumitelná, se spoustou čísel a slov cizím jazyce. Máte na výběr ze dvou možností:

  1. Výběr v místní měně (třeba eura na Slovensku), zaúčtovaný výhodnějším kurzem vaší vlastní banky.
  2. Druhá volba je DCC, tedy výběr v nevýhodném kurzu, zato ale přesně spočítaném. A bez poplatku. Kterou možnost vybrat?

Rada „vždy odmítněte DCC“ platí jen v případě, že výběr bez konverze je zdarma. Jenže on bývá běžně zpoplatněný a bankomat vás na to musí upozornit. A v takovou chvíli se výběr bez konverze vyplatí jen pro vyšší částky (stovky euro). Jinými slovy: jakmile chce bankomat poplatek, u malých částek (desítky euro) je paradoxně výhodnější výběr s DCC.

TIP: Možná si říkáte, že vás se poplatky za výběr v zahraničí netýkají, protože je přece máte od své banky zadarmo. Jenže tak to bohužel není. Přečtěte si, proč zahraniční výběry z bankomatu zdarma nejsou zdarma.

Jak ušetřit na poplatcích v zahraničních bankomatech

  1. Plaťte hlavně kartou – Ve vyspělých zemích se dnes dá platit kartou (i mobilem a chytrými hodinkami) skoro všude. Jen pozor, na platebních terminálech se můžete setkat s DCC, k čemuž se ještě dostaneme.
  2. Čtěte pozorně – Neodklikávejte obrazovky bezmyšlenkovitě. Vždy se radši dvakrát podívejte, než něco potvrdíte. Bankomat má povinnost vás informovat o marži DCC kurzu, stejně tak vám musí vyčíslit všechny případné poplatky.
  3. Omezte počet výběrů – Když už, vybírejte najednou větší částky bez DCC, byť s poplatkem. Cestujete ve dvou nebo v partě? Stačí, že k bankomatu půjde jeden, vybere dost pro všechny a ostatní mu pošlou svůj podíl – třeba přes platební QR kódy v mobilním bankovnictví.
  4. Vyhněte se turistickým lokalitám – V centru a poblíž památek bývají bankomaty s nejvyššími poplatky a nejhoršími kurzy. Když jsou u nich ještě fronty, budete při výběru ve stresu a hrozí, že kliknete, kam nechcete.
  5. Vyzkoušejte víc bankomatů – Ve velkých obchodních centrech, kam chodí místní, nebo u poboček bank máte lepší šanci, že narazíte na bankomat bez poplatku nebo aspoň s nižším poplatkem než jinde. Bývá tam i víc bankomatů k vyzkoušení.

DCC bývá i na platebních terminálech a e-shopech

Za radou, ať v zahraničí platíte pokud možno kartou, si stojíme. A to i přesto, že i při placení kartou na vás může nabídka vyskočit DCC, a to přímo na platebním terminálu. Což nevadí, pokud jste dostatečně pozorní a terminál vám dá srozumitelně na výběr. Na terminálu DCC vždy odmítněte, tady vám žádný extra poplatek nehrozí.

Může se ale stát, že z terminálu není vůbec jasné, jestli platíte s DCC nebo bez nebo jak se dá dynamická konverze odmítnout. V takovém případě požádejte obsluhu o pomoc a zdůrazněte, že chcete platit v místní měně. Po zaplacení platbu hned zkontrolujte v mobilním bankovnictví. A když částka nesedí, co nejdřív ji reklamujte.

A nakonec jsou to i e-shopy (například Amazon nebo Ryanair, viz obrázek), kde se s DCC také můžete setkat. A do třetice, i tady radíme pozorně číst a odmítnout „garantovaný směnný kurz“, jinak se vám nákup zbytečně prodraží.

03/2023

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.