Co je kreditní karta a jaké má výhody

Co je kreditní karta a jaké má výhody

Posvítili jsme si na kartu, možná trochu nespravedlivě opředenou mnoha nelichotivými předsudky. Co to je kreditní karta? Jak se liší od karty debetní a co udělat pro to, abychom ji taky měli v peněžence? Čtěte dál a dozvíte se to.

10/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Strachy opředená kreditka

Poplatky za založení, vedení, a hlavně ty astronomické úroky! To jsou nejčastější obavy, které lidé mají z kreditních karet. Máte to podobně? Na následujících řádcích zjistíte, že se není čeho bát. Když se kreditka stane vaším sluhou a ne pánem, nákupy s ní si zamilujete. A co víc, ještě z nich můžete těžit. Třeba naše kreditka nabízí spoustu benefitů.

 

Výhody kreditní karty

  • Za nákupy kreditní kartou získáváte body do věrnostního programu Svět odměn.
  • Na elektroniku a nářadí získáte roční pojištění prodloužené záruky + pojištění proti poškození a krádeži na půl roku.
  • Peníze na kreditce jsou oddělené od peněz na běžném účtu. Máte tak jistotu, že pokud budete řešit problém s nákupem na e-shopu nebo s reklamací, neohrozíte tím domácí rozpočet.
  • Na cestách se často setkáte s tím, že hotely, zahraniční autopůjčovny berou pouze kreditní karty. A tak máte kromě spolehlivé finanční rezervy na cestách i jistotu, že všude zaplatíte.
  • Na úroky prvních 6 měsíců nemusíte myslet – máte úrokové prázdniny. Pak už je jen na vás, jestli úvěr z karty splatíte v až 55denním bezúročném období.
  • Založení kreditky je u nás zdarma a když s ní utratíte aspoň 3 000 Kč měsíčně, neplatíte žádné poplatky za vedení.
  • V internetovém a mobilním bankovnictví máte o své kreditce dokonalý přehled.
  • Nastavit si na kreditce můžete i automatickou splátku (tu doporučujeme , abyste si nemuseli hlídat termíny).

Když to tedy vezmeme kolem a kolem – kreditka užívaná s rozumem by vás neměla finančně ohrozit. A co výběr z bankomatu? Lze, ale tady vás už nemine poplatek, takže doporučujeme s kreditkou spíše platit než vybírat hotovost. Chcete další tipy, jak kreditku co nejvýhodněji využívat?

 

Rozdíl mezi kreditní a debetní kartou

Všichni máme v peněžence aspoň jednu platební kartu, a to od našeho bankovního účtu – tedy kartu debetní. Pokud si něco koupíme a zaplatíme to právě touto kartou, jedná se o naše vlastní peníze. Karta kreditní na první pohled vypadá stejně, ale je tu jeden zásadní rozdíl. Při placení nečerpáte peníze z vlastního účtu, nýbrž z účtu banky. Chcete znát i další rozdíly? Přečtěte si je v našem článku.

 

Chci kreditku

O kreditní kartu požádejte online, v internetovém bankovnictví, telefonicky na +420 495 300 300 nebo na kterékoli pobočce – ani u nás nemusíte mít vedený běžný účet. Karta vám pak dorazí domů. Platit s ní však můžete ještě dříve, než dorazí – stačí, když si ji nahrajete do Apple Pay nebo Google Pay.

Vzorový příklad

Kreditní karta Standard ve výši 40 000 Kč: pohyblivá úroková sazba 19,9 % p.a., RPSN 23,8 %, doba splácení 12 měsíců, měsíční poplatek za služby spojené s kreditní kartou vydanou k účtu 30 Kč, průměrná měsíční splátka 3 722,64 Kč, celkem k úhradě 44 672 Kč. Skutečná výše splátky se odvíjí od vyčerpané částky. Nejedná se o návrh na uzavření smlouvy.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.