5 tipů, jak používat kreditní kartu

5 tipů, jak používat kreditní kartu

Debetní karta má levnější výběry z bankomatu, ale  tím to končí. Na všechno ostatní, hlavně na nakupování, se víc hodí kreditka. Sepsali jsme pro vás pět tipů, jak kreditní kartu používat, abyste využili na maximum všechny její výhody. Pojďme na to.

08/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

1. Na každodenní nákupy kvůli cashbacku

Večeři v restauraci, nákup v supermarketu, lístky do kina a většinu ostatních nákupů se vyplatí zaplatit kreditkou. Proč? Na rozdíl od debetních karet a hotovosti, za placení kreditkou vás banka odměňuje: z každého nákupu nad 100 Kč dostanete 0,5 % zpět jako body do věrnostního programu Svět odměn.

Tato výhoda, které se říká cashback (čti kešbek) vám ročně ušetří řádově stovky korun, tak akorát třeba na malý vánoční dárek. Navíc, tohle byla teprve první výhoda z pěti.

Při nakupování se kreditní karta používá úplně stejně jako ta debetní. U plateb do 500 Kč stačí „pípnout“ na terminálu, u vyšších částek zadáváte PIN. S kreditní kartou si vyberete i z bankomatu – ale pozor, na rozdíl od debetní karty vždy za poplatek.

2. Na nákup elektroniky a nářadí kvůli prodloužené záruce a pojištění

Na mobily, tablety a další spotřební elektroniku, domácí spotřebiče a nářadí pro kutily máte o rok prodlouženou záruku. V praxi většinou tři roky místo dvou. Výhodu, za kterou se na e-shopech běžně připlácí několik stovek, tak máte zdarma. Prostě proto, že platíte tou správnou kartou – kreditkou.

Na stejný okruh zboží se vztahuje i automatické pojištění proti poškození a krádeži, které platí prvních půl roku po nákupu. Pokud vám např. praskne displej u nového mobilu, který jste koupili kreditní kartou, stačí zavolat a proplatíme vám opravu.

3. Na placení na internetu nejen kvůli bezpečnosti

Když platit na internetu, tak kartou, a nejlépe tou kreditní. A to nejen kvůli výhodám, které jsme popsali ve dvou předchozích odstavcích, a které pro online nákupy samozřejmě platí. Na kreditce jsou peníze oddělené od zůstatku na běžném účtu. Máte tak jistotu, že když budete řešit problém s podvodným e-shopem nebo reklamací, neohrozí to váš každodenní život.

TIP: Podvodníci vynalézají stále nové a nové finty, jak vás online připravit o peníze. Čím dál častější jsou v poslední době pokusy vykrást internetové bankovnictví přes vzdálenou správu.

4. Pro jistotu do zahraničí

Co země, to trochu jiné zvyklosti okolo placení kartou všeobecně, včetně přijímání jednotlivých typů karet. V Česku s tím problém nebývá, v zahraničí se ale může stát, že někde berou pouze kreditní karty, s debetkou máte smůlu. Typickým příkladem bývají autopůjčovny, bezobslužné čerpací stanice, hotely a další služby, které vyžadují zálohu.

Další užitečnou výhodou je, že na kreditce máte finanční rezervu. Peníze navíc, třeba kdyby vám uletělo letadlo. Nebo kdyby vám na konci pobytu chybělo na suvenýry.

5. Jako bezúročná půjčka do příští výplaty

Peníze utracené kreditní kartou musíte ideálně jednou za měsíc splatit, abyste nemuseli platit úroky. To funguje tak, že si v internetovém bankovnictví nastavíte automatickou splátku a máte po starostech. Dělá to tak spousta klientů a díky tomu používají kartu zadarmo, tedy bez úroků a bez poplatků.

Pro případ, že byste potřebovali se splátkou kreditky počkat déle, není to problém. Díky bezúročnému období až 55 dní můžete jeden měsíc zaplatit část a zbytek až z následující výplaty – aniž byste museli platit na úrocích jedinou korunu.

Kreditní kartu od ČSOB si vyřídíte za pár minut online. Poštou vám přijde během pár dní. Všechny její výhody ale můžete začít využívat hned. V aplikaci ČSOB Smart najdete kompletní údaje o kartě, se kterými si snadno aktivujete Apple Pay, Google Pay a Garmin Pay nebo zaplatíte na internetu.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.