5 tipů na neprůstřelný mobil

Hackeři budou bez šance: 5 tipů pro „neprůstřelný“ mobil

V chytrém mobilu máme uložené fotky, konverzace s našimi blízkými, přihlašujeme se s nimi do banky... A teď si představte, kdyby se dovnitř někdo naboural, třeba pomocí zavirované aplikace. Nepříjemná představa, viďte. Představíme vám pár easy triků, jak mít svůj mobil v bezpečí.

09/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

1. Bez zámku displeje ani ránu

Nezamykat si displej, to není pohodlnost, to je hazard. A nejen pro případ, že byste mobil ztratili nebo vám ho ukradli. Nikdy si nemůžete být ani 100% jistí, že se vám někdo nezačne bez dovolení hrabat v mobilu, když si odskočíte na záchod. Proto stojí za to zamykat si mobil na biometrii, heslo nebo třeba dotykové gesto. Odemčení je pak otázka vteřinky.

2. ČSOB Smart klíč je „must have“

Mobilní bankovnictví ČSOB Smart už brzy nepůjde používat bez další aplikace, ověřovacího ČSOB Smart klíče. Ten nahrazuje už trochu zastaralé ověřovací SMSky biometrickým ověřováním – otiskem prstu pro mobily s Androidem a FaceID pro iPhony. A mimochodem, Smart klíč využijete nejen u Smartu, ale i ve „velkém“ internetovém bankovnictví a při online platbách kartou.

3. Antivir v mobilu má smysl

Mobilní antivir není zbytečnost. Co neodfiltrují oficiální obchody s aplikacemi, může vyhmátnout právě antivir. A jak říká náš bezpečnostní expert Petr Vosála: „Čím víc překážek postavíte mezi internetové útočníky a své peníze, tím. líp. Zároveň snižujete riziko, že. selže lidský faktor“. Přečtěte. si, o čem přesně mluví a proč má smysl mít v mobilu antivir i dnes.

TIP: Při výběru antiviru se inspirujte nezávislým hodnocením na www.av-test.org.

4. Nedávejte oprávnění na potkání

I při instalaci z oficiálních obchodů (odnikud jinud aplikace nestahujte) sledujte, o jaká oprávnění aplikace žádá. Důvěřujte „selskému rozumu”, například aplikace Svítilna určitě nepotřebuje přístup k vaší poloze. Už vůbec nedávejte aplikacím přístup k vašim SMS zprávám, zvlášť pokud stále ještě nepoužíváte ČSOB Smart klíč a na mobil vám chodí potvrzovací SMS kódy z banky.

5. Nepodstupujte root a jailbreak

Jasně, neoprávněné zásahy do operačního systému vám můžou odemknout nové možnosti. Zároveň tak ale můžete vyřadit z provozu některé zásadní funkce a svá data vystavit bezpečnostním hrozbám, proti kterým jste s oficiální verzí operačního systému chránění.

Používat ČSOB Smart na rootnutých a jailbreaknutých mobilech rozhodně nedoporučujeme a od. 23. října na nich ani nebude fungovat (v souladu s aktuálními obchodními podmínkami). Pokud takto upravený mobil máte a chcete na něm ČSOB Smart používat, nezbývá než ho přeinstalovat nebo začít používat jiný s oficiální verzí operačního systému.

 

Pokud máte všechny tyhle zásady v malíku, počítačoví podvodníci to s vámi budou mít opravdu těžké. Nemusíte se proto bát používat své mobilní bankovnictví ani třeba platit mobilem v obchodech místo karty.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.