Ztracený nebo ukradený mobil: Co dělat a jak ho najít

02/2020

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Ztratit mobil před pár lety a dnes, to je sakra rozdíl. Dávno nejde o těch pár tisíc za nový přístroj, ale i o soukromá data a peníze ve Smartbankingu, Apple Pay nebo Google Pay – jejichž zneužití by vás přišlo ještě dráž. Přečtěte si, co dělat a jak mobil zase co nejrychleji najít.

TIP: Zdaleka nejvíc nervů při ztrátě mobilu vám ušetří vědomí, že máte mobil dobře zabezpečený.

Mobil je fuč? Kontaktujte banku, operátora a policii

1. Zavolejte do banky a zablokujte si mobilní appky

V ČSOB vám na lince 495 800 111 deaktivujeme Smartbanking a taky Smart klíč nebo příjem SMS klíčů, aby se s ukradeným mobilem nikdo nemohl přihlásit do vašeho internetového bankovnictví nebo nakupovat na internetu.

Na infolince jde vypnout i placení mobilem s Apple Pay, Google Pay nebo Garmin Pay (plastové karty přitom budou fungovat dál). Pokud máte v mobilu víc bank, nezbývá než obvolat je postupně všechny. Když pak mobil najdete, appky jen znovu aktivujete a jede se dál.

2. Mobilní operátor zablokuje SIM kartu

Před tím, aby zloději z vašeho čísla volali do zahraničí a posílali prémiové SMS, vás ochrání zablokování SIM karty od operátora. Na zablokované SIM kartě jsou blokované pouze odchozí hovory, SMS a internetové služby. Vy i kdokoli jiný se na ni pořád dovoláte.

Počítejte s tím, že na policii musíte doložit, že jste vlastníkem telefonu. Tedy přinést servisní/záruční list (bývá v krabičce s novým telefonem) s výrobním číslem IMEI.

Neseďte v koutě a zkuste najít mobil sami na dálku

Na mobilech je super, že jdou docela dobře najít i jinak než hledáním po všech čertech. První, co se nabízí, je na mobil od někoho zavolat. Jenže to nemusí být k ničemu, když v okolí nikdo nebude nebo máte vypnutý zvuk. A zloděj, ten se s vámi určitě bavit nebude. Leda by chtěl výkupné.

Pokud to tedy nikdo to nebere, nevadí. Naštěstí jsou ještě další možnosti. Přihlaste se ke svému účtu na Google nebo iCloudu a hned můžete svůj mobil na dálku:

  • Prozvonit přes internet – To má tu výhodu, že mobil vždy hraje na plné pecky, i když máte vypnutý zvuk. Jestli je někdo poblíž, uslyší ho.
  • Zamknout a označit jako ztracený – S takto zamčeným mobilem se dá dělat jen jediné: zavolat na číslo, které si sami určíte, případně si přečíst na displeji krátký vzkaz pro nálezce.
  • Odhlásit se ze svých účtů – Tím, že se odhlásíte ze svého Google nebo iCloud účtu, zamezíte nálezci přístup k svým soukromým datům. Vyhledávací funkce ale budou fungovat dál.
  • Smazat účet – Když šance na rychlé nalezení klesnou k nule, smažte svůj účet. Přijdete sice o uložená data i o možnost mobil najít na dálku, přístroj ale aspoň nepůjde nijak zneužít.

Najít Android Najít iPhone

Všechny výše uvedené možnosti můžete využít, i když jste už zablokovali co šlo u policie, mobilního operátora i banky. Musí být ale splněné i následující předpoklady:

  1. Mobil je připojený k internetu (mobilní data nebo Wi-Fi)
  2. Případný zloděj se nedostal přes zámek displeje
  3. V mobilu máte povolené vyhledávací funkce

+ pro vyhledání mobilu na mapě musíte mít zapnuté GPS

Pojištění vám zaplatí nový mobil

Pokud vám ukradli mobil spolu s platební kartou a dalšími věcmi a máte pojištění ztráty a krádeže, z pojištění dostanete až 10 000 Kč na nový mobil. Pojištění internetových rizik vás zase ochrání, když se zloděj do mobilu dostane, ukradne vám pomocí něj peníze nebo zneužije osobní data.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.