Placení mobilem a chytrými hodinkami: je to bezpečné?

Placení mobilem a chytrými hodinkami: je to bezpečné?

Odpovíme hned na začátku: ano, placení mobilem a chytrými hodinkami je dobře zabezpečené. Teoreticky i prakticky: s podvody a útoky počítačových hackerů na tuto oblast setkáváme jen výjimečně. Přečtěte si, proč se nemusíte bát vytáhnout u pokladny mobil s Apple Pay, Google Pay a dalšími platebními metodami.

11/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Zatímco ještě před pár lety vzbuzovalo placení mobilem nebo nedej bože chytrými hodinkami nežádoucí pozornost a zvídavé pohledy, dneska je to normálka. Zhruba pětina Čechů má s tímto typem placení zkušenosti a vyznavačů mobilního placení stále přibývá.

V říjnu 2021 jsme v ČSOB začali podporovat i Xiaomi Pay. Apple Pay, Google Pay a Garmin Pay umíme už nějaký ten pátek.

Jak je placení mobilem pomocí NFC čipu jednoduché a rychlé, se shodnou všichni, kteří to aspoň jednou zkusili. Netrpí ale bezpečnost? Přeci jenom, všichni čas od času slýcháme o hackerech, internetových podvodnících a zavirovaných aplikacích. Dá se tedy placení mobilem věřit?

„Placení mobilem a chytrými hodinkami rozhodně není o nic méně bezpečné, než placení kartou nebo hotovostí. Když už, největší hrozbou v souvislosti s placením mobilem jsou krádeže údajů o kartách prostřednictvím falešných „phishingových“ e-mailů, SMS a telefonátů“ říká Petr Svoboda, procesní manažer platebních karet u nás v ČSOB.

3 důvody, proč je placení mobilem a chytrými hodinkami „neprůstřelné“

1. Čip musí být v těsné blízkosti terminálu

Maximálně 4 centimetry, ale spíš míň. To je vzdálenost, na kterou musíte přiložit mobil nebo chytré hodinky k terminálu, aby platba mohla proběhnout. Tak akorát na to, aby placení bylo pohodlné. A zároveň příliš málo na to, abyste někde zaplatili omylem (třeba když jen projdete kolem pokladny).

2. Komunikace je zašifrovaná

Nemusíte se bát, že vzduchem létají citlivá data, která by se dala odposlouchávat. Například v paměti mobilu nebo hodinek není uloženo číslo vaší karty, pouze tzv. tokeny. Zašifrované jednorázové kódy, které si při platbě mobil vyměňuje s terminálem. Tento ozkoušený systém už léta funguje u bezkontaktních karet.

3. Platbu musíte sami vyvolat

Kdykoli platíte, musíte vždy zařízení aktivně uvést do „platebního režimu“. Podobně jako u bezkontaktních karet přitom záleží, jak drahý je nákup. Třeba s Google Pay stačí u plateb do 500 Kč jen rozsvítit displej, u vyšších částek musíte displej odemknout nebo platbu potvrdit PINem, případně biometrií. U Apple Pay dokonce potvrzujete každou platbu bez výjimky.

A co když mi mobil nebo chytré hodinky ukradnou?

Dobrá otázka – vždyť mobily i hodinky se ztrácejí každý den, a ne všichni nálezci jsou Mirkové Dušínové ). Jakmile zjistíte, že vaše chytrá elektronika není v bezpečí, zavolejte na linku 495 800 111 a my vám zablokujeme jak Apple Pay, Google Pay atd., tak i mobilní bankovnictví a Smart klíč. Zablokování je platné okamžitě, zdarma a pokud nechcete, nemusí se vztahovat na plastové platební karty.

TIP: Další užitečné rady najdete v článku Ztracený nebo ukradený mobil: Co dělat a jak ho najít.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.