7 znaků, jak bezpečně poznat podvodný e-mail

03/2020

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Nic naplat, i na ty nejočividnější e-mailové podvody bohužel nakonec někdo naletí. Byla by ale škoda, kdybyste to byli zrovna vy. Vybrali jsme ty nejspolehlivější vodítka, podle kterých spam a falešné e-maily odhalit.

  1. Podezřelá e-mailová adresa a webové odkazy – U odesilatele je důležitá e-mailová adresa, ne jméno. Jméno si může každý zvolit jaké chce. Pokud ale e-mailová adresa nebo odkazy nejsou stejné jako oficiální doména (třeba u ČSOB www.csob.cz), něco je špatně.
  2. Gramatické chyby à la Google Translator – I mistr tesař se někdy utne. Když je ale chyb jako máku a „strojový překlad“ tak neobratný, že skoro nedává smysl, na 99,9 % máte tu čest s internetovými podvodníky.
  3. Neuvěřitelně výhodné nabídky a zázraky na počkání – Zdědit jen tak 150 milionů dolarů, za den se naučit anglicky a zhubnout přitom 5 kilo, to se nepoštěstí nikomu. Dokonce ani Chuckovi Norrisovi.
  4. Od výhry vás dělí už jen drobný poplateček – Co je nějakých pár stovek přes Western Union, když jsem vyhrál nový iPhone, řeknete si. A v tom je ten trik. Právě těch hloupých pár stovek je to, co podvodníky zajímá.
  5. Loudění kontaktních údajů e-mailem – Tohle stojí za to si zapamatovat: Banky, e-shopy ani jiné online služby po vás nikdy nebudou chtít posílat soukromé údaje e-mailem. Nikdy.
  6. Podivné e-mailové přílohy – Přílohy s příponami jako .exe, .scr, nebo .zip neotvírat! Důvěryhodné firmy a instituce soubory neposílají e-mailem, ale odkazují na své stránky.
  7. Teď nebo nikdy, včera bylo pozdě – Podvodníci schválně tlačí na pilu, abyste neměli dost času si všechno promyslet, nic si neověřovali a ve spěchu udělali osudovou chybu.
TIP: Poměrně spolehlivé vodítko, že je e-mail důvěryhodný, je oslovení jménem. U spamu a phishingu posílají počítačoví podvodníci zpravidla jeden a ten samý e-mail naslepo na co nejvíc adres a s nějakým oslovením se nezdržují.

Ha, fakt je to podvod! Co mám dělat?

Odpověď je jednoduchá: nereagovat a mazat. Ale předtím, než podvodný e-mail smažete, je možná také dobré ho ještě oznámit jako phishing nebo spam a pomoci tak chránit ostatní uživatele. Např. v Gmailu klikněte na ikonu tří teček „Další“ vedle šipky „Odpovědět“ a zvolte Oznámit phishing.

Kdyby se podvod nedej bože tvářil jako zpráva od ČSOB, dejte nám hned vědět na číslo 495 800 111.

TIP: Pokud vás počítačoví piráti přeci jen oblafnou, je dobré mít pojištění internetových rizik. Když někdo zneužije vaše přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví nebo platební kartě, pojištění vám nahradí škody.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.