5+1 důvod, proč prostě musíte mít aplikaci Smart klíč

03/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Tak to prostě je: s internetovým bankovnictvím od ČSOB jde všechno MNOHEM líp, když k němu máte mobilní aplikaci Smart klíč. Jakmile si ji jednou nainstalujete a vyzkoušíte, dáte nám za pravdu. A pokud přeci jen stále váháte, následujících pár odstavců vás zaručeně přesvědčí.

 

1. S biometrií je přihlašování i placení rychlejší

Potvrzovat každé přihlášení do internetového bankovnictví a každou platbu je otrava. Kvůli bezpečnosti to ale jinak nejde. Tak proč si to tedy aspoň neusnadnit? Se Smart klíčem to rozhodně snazší je, protože se zbavíte přepisování SMS kódů. Místo nich vám chodí do mobilu notifikace a vy je jen potvrzujete otiskem prstu (Android) nebo skenem obličeje Face ID (iPhone). Rozdíl jak nebe a dudy.

2. Smart klíč je zdarma a instalace je hračka

  1. Stáhněte si ČSOB Smart klíč z Google Play nebo Apple Store
  2. Otevřete aplikaci a klikněte na „Aktivovat“
  3. V internetovém bankovnictví (Mobilní aplikace > ČSOB Smart klíč) vygenerujte aktivační QR kód
  4. Načtěte foťákem aktivační QR kód do aplikace
  5. Zvolte si 5místný PIN a je to

Pokud máte v mobilu čtečku otisků prstů nebo Face ID, aplikace vám hned sama nabídne biometrické potvrzování. PIN si zapamatujte nebo uložte do správce hesel, slouží víceméně jako záloha, kdyby biometrie přestala fungovat.

3. Smart klíč je maximálně bezpečný

Ne, že byste se snad měli SMS kódů bát. Když dodržujete 5 pravidel, jak před nimi svůj mobil ochránit před hackery, nic vám nehrozí. Smart klíč je ale přeci jen bezpečnější. Hlavně díky tomu, že je vyloučené „odposlouchávání“ komunikace mezi aplikací a bankou – data jsou šifrovaná.

Naopak u SMS kódů hrozí, že se k nim můžou dostat hackeři, když se jim podaří vám zavirovat mobil. Proto má na tento způsob ověřování spadeno Evropská komise a její směrnice PSD2. SMS kódy, jak fungují dnes, do budoucna nebudou stačit, zatímco Smart klíč všechna bezpečnostní kritéria splňuje.

4. Snadněji zaplatíte i kartou na internetu

Od února 2021 umí Smart klíč také potvrzovat platby kartou na internetu. Funguje to podobně jako při práci s internetovým bankovnictvím. Po zadání údajů o kartě do platební brány e-shopu vám místo SMS kódu přijde notifikace, kterou potvrdíte biometricky, tedy otiskem prstu nebo Face ID.

5. Prokážete se po telefonu

Když potřebujete něco vyřídit na infolince, operátor si vaši totožnost ověří jednoduše Smart klíčem a nemusí se vás vyptávat na různé údaje. Prostě vám pošle notifikaci, a když ji potvrdíte, můžete mluvit rovnou k věci. Podobně to funguje, když zavoláte na některou z našich poboček.

6. Pro internetové bankovnictví funguje i bez internetu a bez signálu

Když vám při práci s internetovým bankovnictvím dojdou na mobilu data nebo vypadne signál, nebojte. Smart klíč vás nenechá ve štychu. Vedle pohodlného potvrzování notifikacemi (viz výše) je tu totiž i záložní způsob potvrzování. Není tak pohodlný, pracuje ale 100% offline:

  1. Z internetového bankovnictví do aplikace načtete QR kód
  2. Aplikace sama vytvoří číselný potvrzovací kód
  3. Potvrzovací kód ručně přepíšete zpět do internetového bankovnictví

Sečteno, podtrženo, pokud máte účet u ČSOB, nepoužívat Smart klíč znamená zbytečně si všechno komplikovat. Garantujeme vám, že až ho vyzkoušíte, řeknete si: „Proč jsem to neudělal už dávno?“ Mimochodem, náš Smartbanking už určitě máte, viďte?

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.