Přinesl vám ježíšek nový mobil? Těchto 5 kroků ho ochrání před hackery

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Byla by škoda ničit radost z nového dárku hned na začátku. Jestli se Ježíšek letos pochlapil a přinesl vám mobil, nezapomeňte ho nejlíp hned teď zabezpečit před viry, hackery i nenechavými spolubydlícími. Není to zas tak těžké. Tady je 5 zásad, jak si všechny záškodníky držet od těla, pro iPhone i Android. Schválně, znáte je všechny?

1. Zamykejte si displej

Vždycky nejdřív otisk prstu, Face ID, dotykové gesto nebo PIN, teprve pak můžete začít s mobilem něco dělat. Zámek displeje je naprostý základ, aby se vám v mobilu nehrabal někdo cizí, když odejdete na záchod. Anebo aby případný zloděj nezískal přístup k vašim fotkám, profilům na sociálních sítích a dalším soukromým datům. Ta totiž můžou mít mnohem větší cenu než samotné „železo“.

2. Stahujte aplikace jen z Google Play a App Store

Do nového mobilu si toho nahrajte, kolik chcete, pokud to bude z oficiálních zdrojů. Líp jsou na tom majitelé iPhonů, ti ani odjinud sosat appky nemohou. Do Androidu si ale můžete stáhnout cokoli, stačí odkliknout jedno zaškrtávátko v nastavení. Třeba regulérní vir nebo trojského koně, který bude podvodníkům posílat vaše potvrzovací SMSky do internetového bankovnictví.

V Google Play a App Store jsou všechny aplikace pod drobnohledem a jen výjimečně se stává, že by se v nich objevila nebezpečná aplikace.

3. Nastavte si automatické aktualizace

Jakmile se v aplikaci objeví bezpečnostní díra, a to se může stát, zneužít ji je pro hackery velká výzva. Aby se blýskli před ostatními hackery, hlavně ale proto, aby na tom patřičně vydělali. Tvůrci aplikace naopak musí co nejdříve naprogramovat bezpečnostní záplatu a vydat ji jako součást aktualizace. Ti, co nemají nastavené automatické aktualizace, jsou pro počítačové piráty první na ráně.

Zkontrolujte si, že máte aktualizace správně nastavené, tedy že se stáhnou hned při vydání (nebo jakmile se připojíte na Wi-Fi):

  • Android: Aplikace Google Play > Nastavení > Automatické aktualizace
  • Apple iOS: Nastavení > (vaše jméno) > iTunes a App Store > Aktualizace aplikací

4. Nainstalujte si antivirovou aplikaci

Antiviry se vydávají nejen pro počítače, ale i pro mobily. Nakonec, chytrý mobil není nic jiného než malý počítač . Obzvlášť se hodí všem, kdo zabezpečení zase tolik neřeší a sem tam nějakou tu bezpečnostní zásadu nevědomky poruší. Antivir pak všechno hlídá za vás a upozorní, když si do mobilu chystáte stáhnout podezřelý soubor nebo se připojujete na nezabezpečenou Wi-Fi.

I kvalitní antiviry bývají zadarmo, jen se musíte smířit s nějakou tou reklamou. Doporučujeme instalovat jen aplikace od známých a dobře hodnocených výrobců.

5. Udělujte oprávnění jen těm aplikacím, které si to zaslouží

Rozhodně neplatí, že při instalování nové aplikace musíte hned odklikat všechna povolení, které po vás chce. Naopak. Věřte, že třeba Svítilna určitě nepotřebuje přístup k vaší poloze ani k vašim SMSkám. Povolení udělujte, jen pokud dostanete jasné vysvětlení, proč je nezbytné.

Obzvlášť si povolení dávejte pozor, pokud vám na mobil chodí např. potvrzovací SMS kódy z banky a platebních bran. V takovém případě, pokud možno nepovolujte aplikacím přístup k SMS. Nebo začněte používat aplikaci ČSOB Smart klíč, která vás přepisování SMS kódů ušetří.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.