Nová finta hackerů: Vykradené bankovnictví přes vzdálenou správu

03/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Nový typ hackerského útoku je pořádně komplikovaný, a možná proto je tak úspěšný. Kombinace psychologické manipulace a zneužití vzdálené správy počítače už stála několik našich klientů spoustu peněz a starostí. Přečtěte si, o co jde, ať nenaletíte taky.

Na začátku celé finty je vyskakovací okno, počítačový vir nebo vishingový telefonát s varováním, že máte zavirovaný počítač i mobil. Nebo že na vašem účtu proběhla podezřelá transakce. Co teď? Kontakt na „odborníka IT servisu“ najdete na přímo obrazovce, někdy vám dokonce někdo proaktivně sám zavolá.

Jak možná tušíte, na druhé straně telefonní linky nebude žádná IT podpora, nýbrž podvodník. Ten vám poradí, ať si do počítače a mobilu stáhnete speciální program pro vzdálenou správu jako TeamViewer nebo AnyDesk. A pak vás požádá, ať se přihlásíte do internetového bankovnictví.

Pokud se útočník dostane až sem, přestane s vámi komunikovat, sám převezme kontrolu nad vaším počítačem i mobilem a vybílí vám účet. Programy, které jste si podle jeho instrukcí nainstalovali a nastavili, mu to umožní. Dostat peníze zpátky je pak mimořádně nejisté, složité a zdlouhavé.

Zachovejte chladnou hlavu a řekněte si o radu skutečným odborníkům

Strategie útočníků je postavená na psychologické manipulaci. Nejdřív ve vás vyvolají strach a stres. V roli „ajťáků“ telefonu pak působí důvěryhodně, nabídnou snadné řešení a počítají s tím, že vaše ostražitost pod tlakem povolí. Divili byste se, jak spolehlivě to funguje. Jediná obrana je informovanost.

Pokud na vás v počítači tedy vyskočí hláška, ať někam zavoláte kvůli viru nebo podezřelé platbě, nevolejte nikam jinam než na náš helpdesk (495 800 111). A když vám někdo s takovým varováním zavolá, jeho instrukce ignorujte, zavěste a pro jistotu nám zavolejte také.

Svolení k přístupu do vašeho počítače a mobilu přes programy jako TeamViewer a AnyDesk dávejte výhradně lidem, kterým důvěřujete. IT servisu u vás v práci nebo kamarádovi, od kterého potřebujete pomoct s počítačem.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.