Limity na kartě – proč a jak si je (pře)nastavovat?

05/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Vzpomenete si na své limity na platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Řeknete si: spousta otázek. Pokusíme se na ně odpovědět a zároveň objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.

Nejdůležitější funkcí je ta bezpečnostní. Správně nastavený limit slouží jako spolehlivá ochrana před phishingovými útoky, když se internetoví podvodníci dostanou k vašim údajům o platební kartě. Nebo když narazíte na podvodný e-shop.

Další situací, při které oceníte limit na kartě je její ztráta nebo krádež. Je dobré vždy vědět, kde kartu máte a nikdy ji nepůjčovat nikomu jinému – zkrátka vyhýbat se zneužití. Jakmile zjistíte, že jste o kartu přišli, na nic nečekejte a ihned ji zablokujte.

Mohou vám šetřit starosti

Rada pro rozmarné povahy: z výplaty odečtete částku, kterou chcete ušetřit a zbytek vydělíte 4. To by mohl být váš ideální týdenní limit. Díky tomu se vám nestane, že v týdnu po výplatě „roztočíte“ všechny peníze a do konce měsíce „třete bídu s nouzí“.

Podobným případem jsou dětské účty, jejichž prostřednictvím potomka vedete k uvážlivému nakládání s penězi. Právě týdenní limity mu mohou názorně ukázat, jak si optimálně rozvrhnout útraty. Na limitech se s ním předem domluvte. Na pobočce nebo infolince vše zařídíte a o nic dalšího se nemusíte starat.

Dva druhy limitů na kartách

  • Pro bankomaty, obchodníky a platby na internetu (tento limit je týdenní, to znamená, že platí od pondělí do neděle, přičemž po půlnoci z neděle na pondělí se vždy obnoví)
  • Pro použití na poště – jde o výběry hotovosti na přepážce (nevztahuje se na odchozí úhrady), přičemž máte možnost provádět i nadlimitní výběry

Říkáte si: k čemu teda je limit, když mám možnost nastavení a využití nadlimitních výběrů? Jde o speciální “vychytávku” našich karet a využívá se toho, že na přepážce sedí živý člověk. Ten totiž ve chvíli, kdy potřebujete vybrat hotovost vyšší, než máte limit, rovnou na místě ověří vaši totožnost (občanským průkazem) a výběr vám umožní.

Jak s limity efektivně pracovat

Obecně jde o hledání rovnováhy. Limity na kartě by vám měly hlavně sloužit, ne vás trápit. Proto i jejich nastavení můžete provést na pár kliknutí v elektronickém bankovnictví.

V praxi to může vypadat takto: chystáte se koupit něco drahého, třeba rodinnou dovolenou, televizi nebo máte zaplatit rozsáhlejší opravu auta. Bezprostředně před platbou, klidně když stojíte ve frontě na zaplacení, si jednorázově v mobilu zvýšíte limit pro daný nákup, a je to. Po zaplacení si stejně jednoduše limit zase vrátíte na původní hodnotu. O důvod víc, proč prostě mít bankovní aplikaci v telefonu.

Shrnuto, podtrženo: změny limitů máte vždy zdarma, pokud je provedete v internetovém nebo mobilním bankovnictví.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.