Účet a platební karta pro děti

03/2020

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Zmrzlina, kino a bazén se dnes dá zaplatit kartou stejně jednoduše jako hotovostí. Je ale bezpečné svěřit dětem účet s platební kartou? Není to trochu brzy? My jsme se tomu důkladně podívali na zoubek a máme pro vás sedm důvodů, proč jsou dětské účty docela dobrý nápad.

Bankovní účet stále vnímáme jako něco, co patří výhradně k dospělosti. Jenže doba se prostě změnila. Účet s kartou i výběry z bankomatu jsou pro všechny do 26 let zdarma, pro mladé mají navíc banky speciální výhody. Všechno ohledně účtu se dá naprosto samozřejmě vyřešit v mobilní appce.

Nezapomeňte taky na výuku finanční gramotnosti, žhavé téma nejen ve školách. Účet pro děti s nějakým tím kapesným je ideální nástroj, jak dítěti vštípit koncept „virtuálních peněz“ na účtu a naučit ho zacházet s opravdovými bankovními službami.

Víte, že…

Školáci s platební kartou dávno nejsou nic neobvyklého. U nás v ČSOB máme k březnu 2020 zhruba 19 000 držitelů karet ve věku 8-15 let a 42 000 ve věku 15-18 let.

7 důvodů, proč se nebát dítěti účet s kartou založit

1. Vedení, placení, bankomaty, všechno je zdarma

Za sjednání a vedení účtu s kartou pro děti, internetovým bankovnictvím a Smartbankingem nic neplatíte. Bez poplatků jsou i výběry ze všech bankomatů ČSOB. Všechny výhody pro děti navíc platí bez podmínek až do 26 let.

2. Máte to pod kontrolou

Jako rodič máte k dětskému účtu disponentská práva a najdete ho ve svém internetovém bankovnictví. Uvidíte každou příchozí i odchozí platbu, víte i o každém výběru z bankomatu. Když uvidíte, že si vaše dítě umí s penězi hospodařit a neutrácí za nesmysly, je na místě pochvala.

3. Dítě má jen „pasivní“ internetové bankovnictví

Dětský účet je od toho vašeho oddělený, rodinné úspory se přes něj vysát nedají. Dítě sice může mít už od narození vlastní internetové bankovnictví i Smartbanking, až do 15 let si v něm ale jen zobrazí zůstatek, PIN ke kartě a historii plateb, nic víc. Půjčky a tak dále mu dovolíme, teprve až mu bude 18.

4. Peníze na kartě chrání nízký limit a kartu jde kdykoli zablokovat

Před bezhlavým utrácením i případným zneužitím nalezené nebo ukradené karty chrání týdenní limit (výchozí je 2 000 Kč, ale kdykoli si ho zvýšíte nebo snížíte). Když dítě kartu od účtu ztratí nebo někde zapomene, dá se na dálku okamžitě zablokovat úplně stejně, jako karta pro dospělé.

5. Můžete zakázat platby na internetu

Když jako zákonný zástupce budete chtít, můžete dítěti zakázat platby na internetu. 100% tak zabráníte tomu, aby váš potomek naletěl internetovým podvodníkům, utrácel kapesné za počítačové hry nebo sponzoroval své idoly na streamovacích službách.

6. Jednoduché posílání kapesného

Kapesné nemusíte každé pondělní ráno lovit z peněženky. Místo toho si nastavíte trvalý příkaz ze svého účtu a o nic dál se nestaráte. Na dětský účet navíc můžete poslat kdykoli další peníze, třeba když se stane něco mimořádného na školním zájezdu.

7. Naučíte dítě spořit

Spolu s běžným účtem můžete dítěti od narození založit i spoření s bonusovým úrokem 1 %. Do 15 let mu na něj něco málo posílejte sami, a až si najde svou první brigádu, s radostí mu předejte štafetu. Jen ať se naučí dávat si něco bokem, než to bude jednou potřebovat.

TIP: Placení mobilem s Apple Pay, Google Pay a Garmin Pay na dětských účtech funguje taky od 15 let.

Tak jde čas s dětským účtem

Účet dítěti sjednáte klidně už od narození na každé pobočce ČSOB. Potřebujete jeho rodný list (a když už mu bylo 15 let, tak i občanku).

  • V 8 letech má dítě nárok na plnohodnotnou platební kartu, se kterou se dá nakupovat, vybírat z bankomatu, případně platit na internetu.
  • V 15 letech si dítě může začít samo spořit nebo posílat peníze na jiné účty. Půjčit si nebo jít do minusu ale ještě nemůže.
  • V 18 letech vám pak nejspíš vaše disponentská práva zruší a bude si se svým účtem dělat co bude chtít. Ale to už je život.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.