Který kurz platí? Jak se vyznat v kurzovním lístku

Který kurz platí? Jak se vyznat v kurzovním lístku

Různých kurzů máme v kurzovním lístku spoustu, vyznat se v nich ale není zase tak těžké. Stačí vědět, že ve většině případů vybíráte jen ze dvou. „Deviza prodej“, když nakupujete a vybíráte hotovost v zahraničí. A „deviza nákup“, když vám chodí peníze ze zahraničí. Pojďme se na to podívat podrobně.

Aktualizováno 08/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Dobrá zpráva na začátek. V našem kurzovním lístku najdete převodník měn. Do něj si naklikáte, co potřebujete, a on vám všechno spočítá sám. Aktuální kurzy najdete i v našem mobilním bankovnictví ČSOB Smart (záložka Ostatní).

Na našich stránkách máme dva kurzovní lístky, devizový a valutový. Nás ale bude zajímat především ten devizový. Výměnu valut, tedy klasickou směnárenskou činnost, neprovozujeme od roku 2019. Jen pokud byste si u nás chtěli vybrat třeba eura z běžného korunového účtu (nebo naopak vložit), je to možné na našich hotovostních pobočkách a v těchto případech platí právě valutový kurz.

Co jsou devizy a co valuty

Devizy – bezhotovostní peníze (převody mezi účty, platby kartou, cenné papíry)

Valuty – hotovostní peníze (bankovky a mince)

Deviza prodej: Placení v obchodech, e-shopech, výběry z bankomatu v zahraničí

Když platíte do zahraničí nebo v zahraničí, koruny se na cizí měnu převádějí kurzem deviza prodej. Jak u plateb v kamenných obchodech, tak v zahraničních e-shopech a při převodech peněz na cizí účty. A i když se to možná na první pohled nezdá, stejný kurz platí dokonce i pro výběry ze zahraničních bankomatů. Při srovnávání kurzů pak platí, že čím nižší kurz, tím lepší pro vás.

Domácí i zahraniční platba kartou je zdarma. Při konverzi měn si jako banka můžeme účtovat marži. V praxi jde o jednotky procent. Výši kurzové odchylky od referenčního směnného kurzu ECB u měn Evropského hospodářského prostoru najdete v našem kurzovním lístku.

V zahraničí pozor na DCC

Při platbě kartou nebo výběru hotovosti z bankomatu v zahraničí se můžete setkat s nabídkou přepočtu částky na české koruny (DCC, Dynamic Currency Conversion). Zní to lákavě, ale nedělejte to. Částka se totiž přepočítává podle mnohem horšího kurzu, na kterém vydělává provozovatel bankomatu nebo terminálu. Doporučujeme tuto možnost odmítnout a vždy platit v místní měně, třeba v eurech nebo dolarech.

Deviza nákup: Když vám chodí peníze ze zahraničí

Doteď jsme se bavili o situacích, kdy platíte vy někomu. Co když je to ale naopak? Proplacená faktura a jakýkoli jiný převod ze zahraničního účtu na ten váš se počítá kurzem deviza nákup. Stejně tak platba v korunách, kterou provedete ze svého eurového nebo dolarového účtu u nás.

TIP: Kurz střed, další sloupec v našem kurzovním lístku, pak není nic jiného než aritmetický průměr kurzů prodej a nákup. Přepočítávat podle něj peníze nemá smysl. Slouží pouze k tomu, abyste si udělali lepší obrázek o výši bankovní marže.

Kurz deviza prodej je vždy o jedno dvě procenta nižší než deviza prodej, banka vám ho tedy prodává lehce „pod cenou“.

Kurzy se mění každý den. Který tedy platí?

Zpracování platby v bance může trvat i několik dní. U karet VISA se platba přepočítá kurzem ze dne, kdy proběhla platba, u Mastercard kurzem z předchozího dne. Detaily pak najdete v obchodních podmínkách platebních karet.

Kurzy v našem kurzovním lístku platí pro naše klienty. Pokud se mezi ně zatím nepočítáte, napravte to a založte si zdarma a online naše Plus Konto.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.