Jak funguje spořicí účet, termínovaný vklad a Duo Profit?

Jak funguje spořicí účet, termínovaný vklad a Duo Profit?

Po hubených letech, kdy se úroky na spořicích účtech pohybovaly jen mírně nad nulou, přichází konečně oteplení. V lednu 2022 nabízí náš spořicí účet sazbu 2 % p.a., termínovaný vklad 3 % p.a. a Duo Profit dokonce 3,5 % p.a. na 1 rok. Chystáte se začít spořit? Poradíme, který produkt vybrat.

01/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Co se týče výnosnosti, ještě na podzim 2021 bylo docela jedno, jestli máte úspory na běžném účtu, na spořicím účtu nebo v kredenci. Sazby na spořicích produktech byly tak nízko, že se pomalu ani nevyplatilo se tím zabývat. Jenže uplynulo půl roku a všechno je jinak. Nůžky úrokových sazeb na běžném a spořicím účtu se rozevírají a nechávat peníze ladem je čím dál nevýhodnější.

Jak to, že banky zvyšují úroky?

Za vším stojí vývoj na finančních trzích, především pak snaha České národní banky (ČNB) zabrzdit současnou inflaci. ČNB, která slouží i jako banka pro české banky, zvýšila úrokové sazby, za které si u ní české banky půjčují a ukládají peníze. Vyšší sazby se následně promítají do sazebníků finančních služeb – lidem rostou úroky na spořicích účtech, na druhé straně ale stoupá i třeba cena hypoték.

Ještě nemáte spořicí účet? Založte si ho teď hned online

To, co můžete udělat hned teď, je založit si spořicí účet Spoření s bonusem. Pokud u nás máte běžný účet (třeba Plus Konto), v internetovém i mobilním bankovnictví je to otázka chvilky. Klidně ještě dnes si na něj převedete peníze a už spoříte. Funguje to úplně stejně, jako když posíláte platbu na kterýkoli jiný účet. Převod peněz tam i zpět trvá jen pár sekund, takže peníze máte na dosah kdykoli.

Na nově založených spořicích účtech pomocí aplikace ČSOB Smart teď nabízíme akční úrokovou sazbu 2 % p.a. pro vklady do 1 000 000 Kč. Dosáhnete na ni, dokonce i když u nás už jeden spořicí účet máte. Vtip je v tom, že Spoření s bonusem u nás můžete mít víc, takže si klidně založte k tomu stávajícímu ještě jedno a peníze si převeďte na to nové, lépe úročené.

Odborníci na finanční gramotnost se shodují, že na spořicí účet patří jen pohotovostní rezerva a nic víc. „Peníze na novou pračku, opravu auta a něco k tomu, kdyby vám na pár měsíců vypadl příjem. Tak zhruba šestinásobek měsíčního platu. Další úspory už se ale vyplatí dát někam, odkud se sice nedají vybrat hned, zato ale nabízejí vyšší výnos,“ říká náš expert na spoření Vratislav Málek.

Jak si založit Spoření s bonusem, spořicí účet od ČSOB

Internetové bankovnictví: Menu > E-shop > Spoření > Spoření s bonusem (Sjednat online)

ČSOB Smart: Spodní palcové menu > Nabídky > Spoření > Spoření s bonusem (Sjednat online)

Termínovaný vklad vynáší víc než spořicí účet

Máte zajištěnou pohotovostní rezervu a ještě vám peníze zbývají? Hoďte je na termínovaný vklad, který nabízí vyšší úrokovou sazbu a založíte si ho stejně jednoduše jako spořicí účet. V čem je háček? Aby se vám termínovaný vklad vyplatil, musíte určitou dobu peníze nechat být. Pokud na ně nesáhnete rok, peníze se zúročí o garantovanou sazbu 3 % p.a. a můžete začít další kolečko.

Když peníze budete potřebovat dřív, jde to. Za předčasný výběr ovšem zaplatíte poplatek 1 %, a tím pádem přijdete o velkou část výnosu. Na druhou stranu výhodou termínovaného vkladu je, že dopředu víte, kolik vám vynese. Bez ohledu na to, co se zrovna děje na finančním trhu. To u spořicího účtu se sazby mění i několikrát za rok, nahoru i dolů.

Duo Profit: Zkombinujte spoření s investováním

Úplně nejlepší úrok na spoření u nás v ČSOB nabízí Duo Profit|. Funguje tak, že své úspory rozdělíte na dvě hromádky, které dají dohromady aspoň 60 000 Kč. Stejnou nebo větší hromádku investujete do fondů, kde se může zhodnotit výrazně víc než na kterémkoli spořicím produktu. Druhá hromádka zůstane na spořicím účtu s bonusovou sazbou 3,5 % p.a. na jeden rok.

Duo Profit vám rádi založíme na každé pobočce ČSOB. Protože jde také o investování, projdeme s vámi investiční dotazník, abychom vám mohli nabídnout správný investiční fond. Méně rizikový pro opatrné investory, více rizikový s vyšším potenciálem zhodnocení pro Vlky z Wall Street anebo zlatou střední cestu. Je taky fér zmínit, že za vstup do Duo Profitu se platí poplatek min. 1 % z investované částky.

TIP: Zeptejte se na pobočce na zodpovědné fondy. Pokud investujete do nich, snížíme vám vstupní poplatek jen na 0,5 %.

„Když chcete bojovat s inflací, nezbývá než investovat. A Duo Profit je ideální produkt na to, jak s investováním začít. Navíc když potřebujete, část peněz ze spoření máte stále po ruce, a přitom se vám úročí výhodněji než na obyčejném spořáku,“ uzavírá Málek.

Pokud byste toho chtěli vědět o investicích víc, přečtěte si náš článek Jak začít investovat s ČSOB? Je to jednodušší, než si myslíte.


„Hodnota investice může kolísat, její návratnost není zaručena. Podílové fondy na rozdíl od depozitních produktů (běžný nebo spořicí účet, termínované vklady) nespadají pod režim pojištění vkladů.“

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.