Jak začít investovat s ČSOB

Jak začít investovat s ČSOB? Je to jednodušší, než si myslíte

U nás si zvládnete založit svou první investici v internetovém bankovnictví i mobilním bankovnictví za pár minut. Fakt. Není to o nic složitější než třeba nákup v e-shopu. Ať už vás láká investovaní jen vyzkoušet a osahat, nebo do toho vlétnout na plný plyn s většími částkami, čtěte dál. Povíme vám jak na to.

12/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Pravidelné investování: Dojděte k bohatství malými, zato pravidelnými krůčky

Co s několika stovkami nebo tisícovkami, které vám každý měsíc zbývají z výplaty? Možnosti jsou dvě. Buď se vám budou jen hromadit na účtech a bude vám z nich užírat inflace, anebo je investujete a můžete z nich něco mít. To něco je výnos – ne jistý, ale rozhodně slibný. Pokud vás možnost nechat své peníze vydělávat láká, zkuste pravidelné investování.

Funguje to tak, že si každý měsíc za určitou částku (klidně jen za 500 Kč) kupujete podíl v investičním fondu ČSOB Bohatství, sestaveného mimo jiné z akcií firem jako Google, Apple, Facebook, L‘Oréal, Unilever nebo Coca Cola. Když se těmto firmám bude dařit jako dosud, hodnota fondu na trhu poroste a máte dobrou šanci své podíly za několik let odprodat za mnohem vyšší cenu.

Pravidelné investice si založíte online v e-shopu internetového bankovnictví i v aplikaci ČSOB Smart. Hotovo máte za pár minut. Mimochodem, mezi našimi klienty jde o jeden z nejoblíbenějších způsobů zhodnocování peněz: pravidelně jich investuje víc než 90 000.

Víte, že…

Fond ČSOB Bohatství, který je hlavně pro opatrné klienty, přinesl v posledních pěti letech roční výnos více než 4 % p.a.

ČSOB Drobné: Přisypávejte do fondu pár korun za každou platbu kartou

Proč se nepochlubit – ČSOB Drobné se nám povedly. Službu, která vám automaticky posílá „mikroinvestice“ do fondu ČSOB Bohatství, má aktivovanou už přes 100 000 našich klientů a přinesla nám několik prestižních ocenění.

Pro ty, kdo ČSOB Drobné ještě neznají: zapnete si je v internetovém bankovnictví a z každé platby kartou se vám pak automaticky odkládá stranou 0,01–19,99 Kč (částka zaokrouhlená nahoru na nejbližší dvacku). Jakmile tak nastřádáte 300 Kč, peníze se převedou do fondu, a začínáte s další třístovkou. A až vám zaokrouhlování na dvacky bude málo, zapnete Turbo a rozjedete to třeba i na pětinásobné otáčky.

ČSOB Drobné si rozhodně založte, pokud si investování chcete vyzkoušet na vlastní kůži a po menších částkách – v praxi řádově stokoruny měsíčně (bez Turba). A díky tomu, že se peníze do investic přelévají nárazově a po malých částkách, na účtu to ani nepocítíte. Prostě takové „bezbolestné“ investování.

ČSOB NaMíru: Řešení pro vlka z Wall Street i strýčka Skrblíka

Možná ale místo pravidelného odkládání chcete raději investovat jednorázově. V tom případě si ze všeho nejdřív „vezmeme vaše míry“ – vyptáme na otázky ohledně vašich znalostí finančních produktů, vztahu k penězům, k riziku nebo na vaše finanční cíle. Analýza odpovědí v tzv. investičním dotazníku nám pak pomůže vybrat ideální investiční fond pro vás. Říkáme tomu Investice NaMíru.

Co si představit pod frází „ideální fond pro vás“? Těm, kteří od investic chtějí co nejvyšší výnos a nebojí se riskovat, nabídneme odvážnější fond. Opatrnější fondy jsou tu pro ty, kterým nemusí pršet, stačí když kape. A samozřejmě máme i zlatou střední cestu. Začít můžete s jednorázovým příspěvkem 5 000 Kč, do toho samého fondu se pak samozřejmě dá investovat i pravidelně.

Pro Investice NaMíru, pravidelné investice, ČSOB Drobné a všechny naše ostatní investiční produkty platí, že o investovaných penězích máte pořád dokonalý přehled. Jak si stojí vaše portfolio, zjistíte kdykoli online v Investičním portálu, kam se dostanete z počítače i z mobilu. Grafy, tabulky i možnost dál investovat nebo prodávat, to všechno tam je.

Máte už s investicemi nějaké zkušenosti nebo se prostě chcete na své peníze a finanční situaci podívat ještě trochu důkladněji, ideálně osobně? Pak je nejlepší domluvit si schůzku u nás na pobočce s některým z našich investičních poradců, hezky postaru. Nakonec od toho pobočky máme, abychom s našimi klienty mohli všechno probrat v klidu mezi čtyřma očima.

Pokud vás toho o investování zajímá víc, poslechněte si naše podcasty ČSOB Investice pro každého. Jasně, kravaťáci tam mluví o financích, takže se nebudete popadat smíchy za břicho. To ale ani není účel. Dozvíte se o tom, co se zrovna děje na trzích, objevíte nové produkty a tipy na nové investiční příležitosti.


„Hodnota investice může kolísat, její návratnost není zaručena. Podílové fondy na rozdíl od depozitních produktů (běžný nebo spořicí účet, termínované vklady) nespadají pod režim pojištění vkladů. Tento materiál má pouze informační charakter, nejedná se o nabídku ani veřejnou nabídku. Obsah materiálu nelze vykládat jako investiční poradenství nebo jinou investiční službu. Podrobné informace včetně informací o poplatcích a rizicích naleznete v dokumentu Sdělení klíčových informací a v dokumentu Jak se stanovuje produktové skóre a/nebo v prospektu/statutu fondu dostupných na www.csob.cz, popř. si uvedené materiály můžete vyžádat v listinné podobě od svého bankéře. Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Uvedené výnosy nezohledňují poplatky a daně.“

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.