Jak aktivovat platební kartu

07/2020

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Napoprvé prostě vložíte kartu do bankomatu nebo platebního terminálu, zadáte PIN a je to. Aktivovat novou platební kartu je tak jednoduché, že si možná ani nevšimnete, že už jste to udělali. Pojďme se na to ale podívat trochu zevrubně: co to aktivace karty vlastně je a jakými všemi způsoby se dá provést.

Když vám někdo ukradne platební kartu, je to problém. Dokud ji nezablokujete, případný zloděj s ní může bezkontaktně platit nebo nakupovat online např. v zahraničních e-shopech. Mimochodem, o tom, jak a kdy zablokovat ztracenou kartu, jsme nedávno psali.

U nové karty, která k vám teprve míří v obálce třeba jako náhrada za starou kartu s prošlou platností, žádné zneužití nehrozí. A to právě díky tomu, že je potřeba ji nejdřív aktivovat. Bez PINu, který znáte jen vy a který se nikdy neposílá spolu s kartou, je neaktivovaná karta jen bezcenný kus plastu.

TIP: PIN k nové kartě najdete v internetovém bankovnictví i Smartbankingu. Pokud se jedná o náhradu za prošlou kartu, bývá PIN stejný jako u té původní.

S novou kartou můžete rovnou jít nakoupit nebo vybrat hotovost

Nebojte, aktivace není raketová věda. Jde jen o to, že první nákup nebo výběr z bankomatu musíte provést kontaktně. Tím se automaticky aktivují bezkontaktní platby. Případně i internetové platby, pokud je máte povolené.

  • Aktivace v platebním terminálu – S novou kartou vyrazíte do obchodu, restaurace nebo třeba do kina, při placení kartu vložíte do terminálu, zadáte PIN a hotovo, zaplaceno. Terminál se chová úplně normálně, na vás ani na pokladní nevyskočí žádná speciální hláška.
  • Aktivace v bankomatu – Napoprvé vložíte kartu dovnitř, zadáte PIN a vyberete si peníze jako vždycky. Bezkontaktně si vyberete až příště.

Internetové platby si aktivujete i z domova

Pokud chcete s novou kartou hned platit na internetu nebo ji nahrát do Apple Pay, Google Pay nebo Garmin Pay, můžete si kartu pro tyto účely aktivovat si v internetovém bankovnictví, ve Smartbankingu i na pobočce. Pořád ovšem platí, že pro aktivaci bezkontaktních plateb je potřeba napoprvé zaplatit nebo vybrat kontaktně.

Firmy někdy pod záplavou každodenní administrativy proplatí fakturu, kterou jim neposlal dodavatel, nýbrž internetový pirát. Někdy vypadají na chlup stejně jako obyčejné faktury, které od svého dodavatele dostáváte každý měsíc. Jen přijdou z neobvyklé adresy, je na nich jiné číslo účtu a kontaktní údaje. Když tam peníze opravdu pošlete, získat je zpět může být oříšek.

Kartu si každopádně aktivujte až ve chvíli, kdy ji budete držet v ruce. A nezapomeňte dodržovat všechny bezpečnostní zásady pro používání platebních karet.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.