Investiční fondy: co to je a jak fungují

Investiční fondy: co to je a jak fungují

Investiční fond v kostce: vyberete si profesionálně namíchaný balík akcií, dluhopisů a dalších investičních nástrojů, a vložíte do něj vlastní peníze. Všechno za vás řídí tým expertů, a když se daří firmám zastoupeným ve fondu, hodnota vašeho podílu stoupá a vyděláváte. Zajímá vás víc o investičních fondech? Čtěte dál.

02/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Vydělat slušné peníze můžete investováním do nemovitostí, zlata, kryptoměn, vína a samozřejmě do akcií – možností je nekonečno. Jenže bohužel, takové příležitosti nejsou pro každého. Na některé z nich potřebujete kapitál, jiné jsou zase příliš riskantní. A hlavně, v těchto oborech je úspěšné investování závislé na znalostech a zkušenostech. A know-how, to je vzácnější než všechno zlato.

Naštěstí jsou tady ale fondy. Investiční příležitosti, které většinu výše uvedených překážek boří a díky kterým je investování opravdu pro každého, nejen pro „velké kluky“. Jejich kouzlo je mimo jiné v tom, že neinvestujete do konkrétního cenného papíru nebo komodity, nýbrž do celého balíku, ve kterém jsou jednotlivé investiční příležitosti chytře namíchány jako v dobrém koktejlu.

Třeba s ČSOB Bohatství, největším fondem v Česku, investujete do akcií firem jako Apple, Microsoft, Amazon a dalších globálních lídrů od financí po farmacii. Je to tak trochu alchymie, za kterou ovšem stojí tým odborníků vedených manažerem Pavlem Kopečkem.

Poprvé si s výběrem fondu nechte poradit

Pokud s investováním začínáte, vhodné by pro vás mohly být Investice NaMíru. Investiční produkt nejen pro začátečníky, ve kterém vám vhodný fond vybereme podle toho, jestli jste opatrný nebo odvážný investor (to zjistíme z vyplněného investičního dotazníku). Tak aby investování do fondů bylo tak jednoduché, jak to jen jde.

Jinak máme různých investičních fondů spoustu: liší se výší možného výnosu, rizikem, měnou, ve které jsou vedené, nebo třeba převažujícím oborem. Jádro vašich investic může být v počítačových technologiích stejně jako ve farmaceutickém průmyslu nebo v ekologických projektech. Vybírat si z fondů jako z bonboniéry ovšem doporučujeme až trochu zkušenějším investorům.

5 důvodů, proč je investování do fondů tak oblíbené:

  1. Můžete doopravdy vydělat: Náš největší fond ČSOB Bohatství, který je hlavně pro opatrné klienty, přinesl v posledních pěti letech roční výnos více než 4 % p.a (údaj platný k 31.12.2021). Takový výnos na spořicím účtu, natož na běžném účtu určitě jen tak nenajdete.
  2. Vaše peníze jsou v rukou profesionálů: Za každým rozhodnutím, kdy a co nakupovat nebo prodávat, stojí tým expertů, kteří mají jak vzdělání, tak praxi v oboru. Opravu auta taky většinou raději svěříme profesionálům, tak proč ne investování?
  3. Začít můžete i s málem: Na investování ve fondech fakt nepotřebujete majlant, stačí i jen pár stovek nebo tisícovek. Pravidelné investování u nás začíná na 500 Kč měsíčně.
  4. Vždy se máte s kým poradit: U nás v ČSOB máme experty, které studují vývoj na burzách už ráno u snídaně a v noci se jim zdá o číslech a grafech. Když investujeme s vámi, při ruce máte vždy investičního specialistu, se kterým můžete probrat své plány.
  5. Peníze můžete vybrat kdykoli – Stačí říct a do několika dnů máte na účtu aktuální hodnotu svého podílu. Žádné složité vyřizování, žádné poplatky. Aby ovšem investování mělo smysl, je vhodné peníze ve fondu pár let nechat (u ČSOB Bohatství se doporučuje 3 až 5 let).

Co myslíte, nestálo by za to mít možnost nechat své peníze vydělávat, zvlášť s přihlédnutím na aktuální inflaci? Koukněte na naši nabídku investic a přejděte od úvah k činům. Jako investorů začátečníkům doporučujeme také přečíst si náš článek Jak začít investovat s ČSOB. Uvidíte, je to jednodušší, než si myslíte.


Hodnota investice může kolísat, její návratnost není zaručena. Podílové fondy na rozdíl od depozitních produktů (běžný nebo spořicí účet, termínované vklady) nespadají pod režim pojištění vkladů. Tento materiál má pouze informační charakter, nejedná se o nabídku ani veřejnou nabídku. Obsah materiálu nelze vykládat jako investiční poradenství nebo jinou investiční službu. Podrobné informace včetně informací o poplatcích a rizicích naleznete v dokumentu Sdělení klíčových informací a v dokumentu Jak se stanovuje produktové skóre a/nebo v prospektu/statutu fondu dostupných na www.csob.cz, popř. si uvedené materiály můžete vyžádat v listinné podobě od svého bankéře. Uvedené výnosy nezohledňují poplatky a daně. Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Zmíněné investiční nástroje nemusí být z pohledu cílového trhu vhodné pro každého klienta.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.