Proč už není třeba potvrzovat každou online platbu kartou

04/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Pokud jste v poslední době nakupovali kartou na internetu, jedna věc vás možná zarazila. U některých plateb najednou nebylo potřeba ověření Smart klíčem nebo SMS kódem, jak jste byli doposud zvyklí. Nebojte, není to chyba.

Pro všechny karty ČSOB a Poštovní spořitelny, debetní, kreditní i předplacené, jsme od letošního března zavedli inteligentní ověřování online plateb kartou na základě vyhodnocení jejich rizikovosti (RBA, Risk-Based Authentication). Technologii, která pomocí pokročilých algoritmů vyhodnotí, jestli je ověření Smart klíčem nebo SMS kódem potřeba nebo ne.

Platby, které náš systém vyhodnotí jako málo rizikové, není třeba ověřovat, máte zaplaceno hned. Všechny ostatní je stále potřeba ověřit. Bez ověření se často (ne vždy) obejdete v oblíbených e-shopech, u rezervace místenek na autobus apod. Naopak třeba při online nákupu letní dovolené nebo drahé elektroniky spíš počítejte s tím, že Smart klíč nebo SMS kód bude nutný.

Vaše peníze jsou i nadále v bezpečí

Za inteligentní ověřování ručíme. Můžete se na něj spolehnout dokonce i v případě, kdy kartu ztratíte nebo vám ji ukradnou (pak samozřejmě nezapomeňte kartu co nejdřív zablokovat). Pokud dojde k prokazatelnému zneužití vaší karty a neověřené platbě na internetu, máme jako banka za zákonem stanovených podmínek povinnost škodu nahradit ze svého.

Inteligentní ověřování online plateb kartou je plně v souladu s českými i evropskými právními předpisy.

Nakupování na internetu je tedy díky inteligentnímu ověřování jednodušší, a přitom stále maximálně bezpečné. Zvyknete si na něj stejně snadno, jako na placení bez PINu s bezkontaktními kartami. Podobnou funkci navíc připravujeme i pro platby ve vylepšeném internetovém bankovnictví ČSOB, které spustíme už brzy.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.