Jak vložit mince na účet

Aktualizováno 03/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Co se všemi těmi drobnými, jakmile naplníte prasátko? Příjemná starost a zároveň tak trochu nečekaný problém. Jasně, takový Mr. Bean by určitě neváhal vysypat hromadu mincí na ubrus v luxusní restauraci a bylo by to velmi zábavné. Existují ale i elegantnější řešení – třeba vložit si to všechno na běžný účet. Přečtěte si návod, jak to zvládnout. Pokud možno snadno a zdarma.

Nezdá se to, ale do leckteré pidipokladničky se vejdou mince v celkové hodnotě stovek i tisíců korun. Dost na večeři v dobrém podniku a pugét květin k tomu. Existují hned tři možnosti, jak se můžete jednoduše zbavit mincí vložením na svůj účet. Ať už jste klient ČSOB nebo ne.

1. Zdarma na pobočce ČSOB

Jako klientovi vám na pobočce ČSOB mince z pokladničky na účet rádi převedou zdarma, pokud jich máte rozumné množství (viz níže). Počítejte s tím, že na přepážce strávíte pár minut, drobné bude totiž potřeba ručně přepočítat. Na účtu se vám pak objeví během pár minut.

Na několik věcí si ovšem dejte pozor:

  • Hotovost přijímají jen pobočky s hotovostními službami, bezhotovostní pobočky ne.
  • Než vyrazíte, roztřiďte si mince do pytlíčků nebo obálek na koruny, dvojkoruny, pětikoruny, desetikoruny atd. Neroztříděné mince přijmeme pouze s příplatkem 100 Kč. Mějte prosím také spočítanou celkovou částku, u pokladny se vás na ní zeptají.
  • Zdarma vám mince přijmou, pokud máte od každé hodnoty mince (koruny, dvacetikoruny atd.) nejvýš 100 kusů. Pokud toho máte víc, zaplatíte poplatek 3 % z částky nad 100 ks příslušné nominální hodnoty, min. 100 Kč.
TIP: Na pobočce si také zdarma vyměníte mince na bankovky. Bez ohledu na to, jestli jste klient nebo ne. Opět platí, že pokud máte přes 100 kusů některé mince, zaplatíte poplatek. V tomto případě 5 % z částky nad 100 ks mince příslušné hodnoty, min. 150 Kč.

2. Zdarma ve vkladovém bankomatu na mince (mincomatu)

Na pár místech v Česku, hlavně ve velkých městech, má ČSOB vkladové bankomaty, které „žerou“ i mince. Třídění není potřeba, prostě to tam vysypete všechno najednou, bankomat mince sám přepočítá a peníze připíše na účet. Jediné, co si pohlídejte, je omezení max. 200 mincí na jeden vklad.

Seznam mincomatů ČSOB (stav k březnu 2022)

Město Adresa
Brno Česká 28
Liberec 1. máje 79/18
Hradec Králové Břetislavova 1622/1
Orlová Masarykovo třída 1326, Lutyně
Pelhřimov Příkopy 1754
Plzeň Americká 2487/60
Praha 1 Perlová 371/5
Praha 4 Na Pankráci 310/60
Praha 5 Lidická 66/43
Praha 9 Chlumecká 765/6, Černý Most
Praha 9 Veselská 663
Tišnov Brněnská 151
Uherské Hradiště Všehrdova 487
Ústí nad Labem Mírové náměstí 1/1, palác Zdar
Zlín náměstí T.G.Masaryka 4349

Než vyrazíte, pro jistotu si zkontrolujte aktuální seznam bankomatů.

3. Za 10 Kč na poště

Protože ČSOB s Českou poštou kamarádí, můžete jako klient ČSOB a Poštovní spořitelny s mincemi i tam. Mince je potřeba mít roztříděné a za vklad hotovosti kartou (včetně mincí) zaplatíte poplatek 10 Kč. Stejně tak vám mince vymění za bankovky, a to zdarma, pokud máte od každé max. 100 kusů.

TIP: Mincemi můžete splatit také svou kreditní kartu ČSOB nebo Poštovní spořitelny, což je úplně bez poplatku.

Jde to, i když nemáte účet u ČSOB nebo Poštovní spořitelny

Dokonce i když máte účet u jiné banky, není problém přijít na pobočku ČSOB a mince na něj vložit. Ovšem za poplatek 2 %, min. 300 Kč. A pokud máte kterékoli mince nad 100 ks, připlatíte si navíc ještě další 3%, min. 100 Kč.

Máme pro vás ale šikovný tip, jak tento poplatek u počtu mincí nad 100 ks snížit – založte si zdarma Plus Konto online, zabere to jen pár minut. Poplatek je vám pak účtován pouze ve výši 3 %, min. 100 Kč.

Na poště zaplatíte za vložení hotovosti na účet 44 Kč, používá se na to poštovní poukázka „A“. Další možnost je pak zavolat do své banky a poptat se, ale tady už se praxe a poplatky liší banka od banky.

Jakmile máte své úspory na účtu, máte vyhráno a můžete začít nakupovat. První věc, která se nabízí, je nové prasátko (pokud jste to staré museli rozbít kladivem), ať máte zase do čeho spořit. A pokud vás spoření do prasátka už nebaví, vyzkoušejte něco úplně nového – automatické odkládání drobných za platby kartou se službou ČSOB Drobné.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.