Hypotéka pro mladé: Jaké má výhody?

Hurá do vlastního! Co umí naše nová hypotéka pro mladé?

Pokud je vám do 36 let, u nás v ČSOB vám stačí mít jen 10 % vlastních zdrojů a na zbytek vám půjčíme. Přečtěte si, jak naše hypotéka pro mladé vypadá a jak na ni dosáhnout.

06/2022; aktualizováno 09/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Bez ohledu na to, co se děje na trhu, mladí lidé chtějí bydlet ve vlastním. Dokazují to i naše průzkumy. Zhruba 40 % našich žadatelů o hypotéku jsou právě lidé ve věku do 36 let. Pořízení vlastní nemovitosti plánuje během následujícího roku každý desátý mladý Čech – zhruba 150 tisíc lidí. A dalších 15 % mladých by se rádo v nejbližším roce pustilo do rekonstrukce.

Výhody hypotéky pro mladé

Aby sny o vlastním bydlení mohly nabrat reálné obrysy, všem mladým lidem od letošního dubna nabízíme zvýhodněnou Hypotéku do vlastního:

  • Půjčit si můžete až 90 % ceny nemovitosti – Když nemáte na účtu miliony a nemůžete se opřít o rodinné zázemí, na začátek stačí složit jen 10 % hodnoty nemovitosti.
  • Příjmy posuzujeme mírněji – Normálně si půjčíte max. 8,5násobek čistého ročního příjmu, u hypotéky pro mladé je to ale až 9,5násobek. Na hypotéku tak snadněji dosáhnete, když je vaše kariéra teprve na startu.

3 podmínky hypotéky pro mladé, které stanovuje Česká národní banka

  • Věk do 36 let – Pokud žádáte sami, je to s věkem jednoduché. Musí vám být při podpisu smlouvy méně než 36. U manželských a registrovaných párů stačí, aby věk splňoval aspoň jeden z partnerů. Páry „na hromádce“ a všichni ostatní žadatelé musejí být pod 36 všichni.
  • V nemovitosti musíte bydlet – Hypotéka pro mladé je určena na stavbu a nákup domu nebo bytu, ve kterém pak sami budete bydlet. Na financování bytu na investici nebo k jakémukoli jinému účelu vám ji dát nemůžeme.
  • Rekonstrukce se posuzuje přísněji – Na rekonstrukci vlastního bydlení sice dostanete výhodnější sazbu, v tomto případě vám ale 90 % z ceny nemovitosti půjčit nemůžeme. Stejně tak nejde využít mírnější posuzování příjmů. Taková jsou pravidla České národní banky.

Chcete vědět, na jakou výši hypotéky se svými příjmy dosáhnete a jakou budete mít měsíční splátku? Začněte tím, že mrknete do Hypoteční zóny a namodelujte si svou sazbu s garancí na 30 dní.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.