Myslíme zeleně #7

PROTOŽE

Myslíme zeleně #7

Udržitelnost má spoustu podob a promítá se do našeho bydlení, práce, volného času a světe, div se, třeba i do umění a charity. Ostatně, přesvědčit se můžete sami.

Chce to jen špetku odhodlání

Jaro je nový začátek. Tak proč nezačít se změnami? Ty malé, jako zhasnout v místnosti, kde nejste, jdou lehce, ale třeba pořídit si fotovoltaiku, to už chce více síly a peněz. Jenže bez ní to výhledově nepůjde. Ukazuje se totiž, že právě bydlení má největší podíl na uhlíkové stopě. Potvrzuje to i naše kalkulačka.

Čím může přispět každý?

V panelákovém 2+kk to sice nevypadá na vlastní tepelné čerpadlo, ale kytky na balkoně nebo terase pěstovat jde, ať už okrasné nebo plodící. A nepotřebujete k tomu žádnou velkou zkušenost. Na vlastní zahradě se vyřádíte více. Přínosem určitě bude kompost a pokud stromy zasadíte tak, aby v létě stínily a v zimě chránily proti větru, ušetříte za klimatizaci i topení.

Prostor pro zodpovědné chování najdeme i v interiéru. Dosluhující podlahu můžete nahradit recyklátem, a to dřevěným nebo „látkovým“. Mnohé koberce na terasu z recyklovaného plastového odpadu jsou skutečnými designérskými kousky. Někdy to chce se jen pídit, nebo se aspoň zeptat na udržitelnou variantu. A jak je známo, kde je vůle, tam je cesta.

Krásné jaro!

Petra Štěpánková,
Transformace a rozvoj Retailu ČSOB

 

P.S. Abych nezapomněla, ve Světě odměn najdete parádní slevu na úsporné spotřebiče, tak se mrkněte.

 

Zpět na newsletter Následující článek