Mohou se karty změnit v umění? Rozhodně!

Mohou se karty změnit v umění?

Rozhodně!

Co kdyby nepotřebné plastové karty nekončily na skládce, ale dali jsme jim nový život? A co kdyby to nebyl jen tak nějaký život, ale skutečná „reinkartace“?

Před dvěma lety se zrodila myšlenka a dnes máme výstavu. Na začátku projektu jsme se spojili s Českou poštou a společností Idemia, která nám dodává plastové karty, a společně jsme vymysleli, jak nepotřebné karty posunout do jiné dimenze.

Sesbírali jsme spoustu nepotřebných karet, z části vytvořili drť a vše předali studentům vysokých uměleckých škol. Ti se pustili do tvorby a výsledkem je série naprosto unikátních uměleckých děl.

Kartový Oscar aneb Každý to vidíme jinak

Do soutěže Dáváme kartám nový život, která propojila svět bankovnictví, umění a udržitelnosti, jsou přihlášeny tři desítky výtvorů ve třech kategoriích. Všechna díla spojuje to, že hlavním výrobním materiálem jsou karty, tedy typický bankovní produkt, následně však také odpad. Stále častěji si totiž platební karty i různé věrnostní a klubové kartičky nahráváme do aplikací, jako je například Do Kapsy od ČSOB.

Všechna díla hodnotila porota ve složení Eva Velé, kurátorka galerie Kodl, malíř docent Roman Franta, architekt Ivo Koukola, Petr Hutla, člena představenstva ČSOB a Lucie Andrlíková, obchodní ředitelka společnosti Idemia. Své favority označili i čtenáři Hospodářských novin a zaměstnanci ČSOB.

…a vítězem se stává…

2D umělecké dílo:
Maxmilián Milkov – Vzpoura strojů
Nikola Činčurová – Svatá Mamona

3D umělecké dílo:
Maxmilián Milkov – Časové kapsle

Užité umělecké dílo:
Vendula Vaculová – Top k nezaplacení

Cena zaměstnanců skupiny ČSOB:
Chiara Roth – Customer Satisfaction

Cena veřejnosti:
Eliška Astlová – Zlatonosná řeka

 

Zpět na newsletter Následující článek