Podvod se vzdálenou správou AnyDesk a TeamViewer

Podvod se vzdálenou správou AnyDesk a TeamViewer

Nejpodlejším fíglem z repertoáru podvodníků s internetovými investicemi je zneužívání programů AnyDesk a TeamViewer pro vzdálenou správu počítače.

Trik se vzdálenou správou: Takhle se podvádí s online investicemi

Snad nejpodlejším fíglem z repertoáru podvodníků s internetovými investicemi je zneužívání programů pro vzdálenou správu počítače. Právě díky nim jsou Volačové a Klikači schopní vyluxovat vám účet přímo před očima. Přečtěte si, jak to dělají, ať je kdyžtak včas odhalíte.

Touha po snadném zisku vás může přijít draho

  1. Na internetu narazíte na reklamu na výhodné akcie nebo kryptoměny. Pokud vás zaujme a založíte si účet na stránkách „investiční společnosti“, za pár dnů vám zavolá „makléř“.
  2. Pán na telefonu vám vysvětlí, jak svět investic funguje a co dělat, abyste dosáhli co nejvyšších zisků. Celé je to ale dost složité, takže nabídne pomocnou ruku.
  3. Přesvědčí vás, ať si do počítače nainstalujete AnyDesk nebo TeamViewer. Program určený pro IT specialisty, aby mohli opravovat počítače na dálku. Instalace je hračka: po telefonu se dozvíte krok za krokem, kde co stáhnout a která vyskakovací okna jak odkliknout.
  4. Jakmile máte nainstalováno, „makléř“ vás vybídne, ať se přihlásíte do svého internetového bankovnictví. V tu chvíli už na své obrazovce vidí, co na počítači děláte: kolik máte na účtech, na co klikáte…
  5. Nakonec nadhodí, že bude nejlepší, když vám při založení investice bude asistovat. A zatímco si stále myslíte, že výhodně investujete, falešný makléř převezme kontrolu nad vaším počítačem a šmahem vám vyluxuje celý účet.

Podvodníci mimo jiné spoléhají na to, že nedáváte pozor a bez přemýšlení odklikáte všechny informace v ověřovacích SMS nebo notifikacích do aplikací typu ČSOB Smart klíč. Ty jsou přitom pro bezpečnost vašich peněz důležité, proto jim prosím vždycky věnujte pozornost!

Podvody umíme odhalit, záleží ale i na vás

Že může jít o podvod, často odhalí i naše bezpečnostní systémy. To pak voláme a doptáváme se, jestli je opravdu všechno v pořádku. Když budete spolupracovat, dá se škodám ještě zabránit. Spolupráce ale bohužel není samozřejmost, někteří lidé raději zalžou, než aby si nechali pomoct.

Jak je to možné? Lidé bývají od podvodníků „naočkovaní“, ať nám nevěří. Prý jim nepřejeme vysoké výdělky u konkurence, což je samozřejmě nesmysl. Podvodníci jsou ovšem natolik zkušení, že ve správnou chvíli zahrají na správnou strunu a často jim podlehnou i bystří a vzdělaní lidé.

Pokud se sami nechcete nechat napálit nebo před Volači a Klikači ochránit své blízké, projděte si naše stránky Braňte se rozumem. Najdete tu přehled nejčastějších podvodů, rady, jak se bránit, i aktuální články o bezpečnosti.

Poznamenejte si také číslo na naši linku Hlášení internetových podvodů: 499 900 010. Zavolejte tam kdykoli, když máte podezření, že se vás někdo snaží po internetu podvést.

 

06/2023

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.