Jak získat hypotéku: 10 kroků k vlastnímu bydlení

Jak získat hypotéku: 10 kroků k vlastnímu bydlení

Na trase k vlastnímu bydlení nás od první schůzky až do poslední splátky čeká 10 zastávek, krátkých a srozumitelných. Pojďte s námi, vyrážíme právě teď.

10/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

1. PRVNÍ SCHŮZKA

Přijít můžete i s prázdnýma rukama. Parametry, podle kterých vám hypotéku spočítáme, nám stačí sdělit ústně. Rovnou na místě od nás dostanete nabídku i garantovanou úrokovou sazbou. Tu vám budeme držet 30 dnů. Dost času dát do kupy podklady ke schválení úvěru a pak podat žádost.

TIP: Spočítejte si hypotéku online v Hypoteční zóně (viz bod 4). Žádost pak můžete rovnou podat odsud online.

2. ODHAD NEMOVITOSTI

Zdarma za vás vyřešíme odhad nemovitosti, na kterou se zřídí zástavní právo. Ve větších městech odhady zvládáme online. V ostatních případech vás navštíví smluvní odhadce, který bude chtít vidět kupní smlouvu nebo rozpočet.

3. SCHVÁLENÍ HYPOTÉKY

Abychom vám mohli hypotéku schválit, potřebujeme od vás pár věcí doložit. Především kupní smlouvu nebo rozpočet, potvrzení o příjmu (jen pokud nejste náš klient) a 2 doklady totožnosti. Většinu žádostí stíháme schválit do 5 pracovních dnů.

4. HYPOTEČNÍ ZÓNA

Pošleme vám přihlašovací údaje do Hypoteční zóny, našeho internetového bankovnictví pro hypotéky (pokud je ještě nemáte). Najdete tu návrh smlouvy a další dokumenty. Všechny podklady, které od vás kdy budeme chtít, tam stačí nahrát v elektronické podobě.

5. PODPIS SMLOUVY

Před podpisem úvěrové a zástavní smlouvy spolu ještě jednou projdeme a zkontrolujeme, že všechno sedí (osobní údaje, sazba, podmínky atd.). Tak, abyste mohli podepsat bez obav.

6. KATASTR NEMOVITOSTÍ

Než se vydáte se zástavními smlouvami na katastr, nechte si na jednom vyhotovení ověřit podpisy vlastníků nemovitosti na Czech Pointu.

TIP: Na Czech Pointu můžete zástavní smlouvu s ověřenými podpisy rovnou poslat datovou schránkou k nám a my zajistíme vklad na katastru nemovitostí za vás – ušetříte si tak cestu na úřad.

7. ČERPÁNÍ PENĚZ

Načerpat peníze na nákup nemovitosti nebo na zaplacení stavebních nákladů můžete na pobočce. Zjistěte si ale dopředu, jaké podklady k čerpání od vás bude hypoteční specialista potřebovat. Mnohem jednodušší je ale vyřídit si převod peněz přímo v Hypoteční zóně.

8. DOČERPÁNÍ a ZAČÁTEK SPLÁCENÍ VAŠÍ HYPOTÉKY

Než načerpáte celou hypotéku, platíte jen úroky. Až poté začnete splácet úvěr pravidelnou měsíční splátkou. V Hypoteční zóně můžete vkládat doklady pro banku, zkontrolovat termín refixace úrokové sazby, měnit kontaktní údaje a všechno ostatní okolo hypotéky.

9. REFIXACE

Tři měsíce před koncem fixace (platnosti vaší sazby) vám připravíme novou úrokovou sazbu. Pokud nechcete čekat, kdykoli si ji sami namodelujete přímo v Hypoteční zóně.

10. DOPLACENÍ HYPOTÉKY

Hurá, hypotéka splacená! Teď už se jen postaráme se o výmaz zástavního práva k vaší nemovitosti a rádi se s vámi potkáme, abychom probrali vaše další plány.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.