ePIN: Co to je, proč si ho nastavit a jak na to

ePIN: Co to je, proč si ho nastavit a jak na to

Pokud využíváte aplikaci Smart klíč, ePIN využijete jednou za uherský rok, jestli vůbec. Když ovšem taková situace nastane, vytrhne vám trn z paty. Mluvíme o čtyřmístném kódu, který vznikl hlavně proto, aby i naši klienti bez chytrého mobilu mohli platit kartou na internetu. Máme ale jeden důvod, proč bychom ho měli mít nastavený všichni.

02/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Jako banka jsme se museli přizpůsobit, když vstoupila v platnost nová evropská legislativa PSD2, která má za úkol zvýšit bezpečnost online plateb. Bezpečné řešení, které všechny její parametry splňuje, přitom nabízíme už dlouho. Aplikaci Smart klíč, se kterou potvrzujete přihlášení do internetového bankovnictví i online platby kartou jednoduše biometricky, třeba otiskem prstu.

Ale i když je Smart klíč zdarma a funguje skoro na každém chytrém mobilu, nedostupný zůstává pro ty, kdo chytrý mobil nepoužívají. Například pro seniory a všechny, kteří se s nejnovější technikou nekamarádí. Pro ně jsme proto vyvinuli ePIN. Jednoduchý způsob, jak platit na internetu postaru s SMS kódem, a přitom do puntíku splnit evropská nařízení.

Jak funguje placení kartou na internetu s ePINem

  1. V platební bráně zadáte údaje o kartě
  2. Na mobil vám přijde ověřovací SMS kód, který přepíšete do počítače
  3. V okně, kam zadáváte SMS kód, přibylo ještě jedno políčko na ePIN

ePIN si nastavte, i když Smart klíč máte. Pro jistotu

Mít nastavený ePIN je vhodná záložní varianta, když má Smart klíč plánovanou odstávku nebo výpadek. Stejně tak se může stát, že vám kvůli softwarové poruše nepůjde Smart klíč na mobilu spustit. Potom můžete zavolat na linku 499 900 222 a požádat o obnovu Smart klíče, nebo si nechat přepnout potvrzování online plateb na starý dobrý SMS kód a ePIN a bez problémů zaplatit online.

Jak si nastavit ePIN?

V internetovém bankovnictví

  • Přihlaste se do internetového bankovnictví s ID
  • V menu Karty klikněte na vybranou kartu
  • Rozklikněte sekci „Internetové platby (3D Secure, ePIN)“ a nastavte si ePIN pro všechny vaše karty najednou.

Internetové bankovnictví s ID

V bankomatu

  • Ve kterémkoli bankomatu ČSOB zvolte v hlavním menu ePIN
  • ePIN musí mít 4 čísla, neměl by být snadno odhalitelný
  • Stejně jako u PINu ke kartě, také ePIN si nastavujete pro každou kartu zvlášť

Ideální je prostě mít tedy obojí. Jak ePIN, tak Smart klíč. Objevte 5+1 důvod, proč aplikaci Smart klíč prostě musíte mít.

A jak si ePIN nastaví nezletilý? Jedinou možností, jak si můžete nastavit ePIN jako nezletilý, je v bankomatu ČSOB.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.