Desatero úsporného bydlení

Desatero úsporného bydlení: dobrou půlku tipů můžete uvést do praxe ještě dnes

Kdo říkal, že šetřit energiemi znamená mrznout a nemýt se? Když víte, jak na to, úspory vaši domácí pohodu nijak zvlášť neomezí. Investice do nich se vám navíc vrátí rychleji, než se zdá.

11/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

1. Pořádek v účtech za energie

Hlídejte si, kolik spotřebováváte a kolik za to platíte. Pro základní orientaci stačí roční vyúčtování, lepší je ale mít srovnání. Nikdy není na škodu pravidelně si zapisovat údaje z vodoměru, plynoměru a elektroměru a udělat si i vlastní měsíční nebo čtvrtletní přehled.

Neváhejte také jednou za rok za dva poptat nové dodavatele. Zorientovat se na nepřehledném trhu s energiemi vám pomůžou internetové srovnávače, například Ušetřeno.cz.

2. Teplota tak akorát

Komfortní teplota v obývacím pokoji je kolem 22 °C, v noci v ložnici kolem 17–19 °C. Přesto podle průzkumu Českého statistického úřadu každá třetí domácnost přetápí v nejobývanější místnosti na 23 °C a víc. Vzhledem k tomu, že jeden stupeň dolů ušetří až 6 % spotřeby, potenciál k úsporám je obrovský.

Nemusíte přitom pořád pobíhat po bytě a štelovat topení. Hlídat teplotu přes den, v noci a když nejste doma vám pomůže termostat. Nebo taky chytré termostatické hlavice, které se montují přímo na radiátory.

3. Pračku a myčku pouštějte plnou

Jedno vyprání prádla v pračce stojí jen na elektřině asi 7 Kč, mytí nádobí v myčce taky 7 Kč (vodu a čistící/prací prostředky nepočítáme). Stejně energie spotřebič „sežere“ bez ohledu na to, jak moc je plný. Takže prát s poloprázdným bubnem, to je prostě škoda.

Moderní pračky a myčky mívají také speciální ekologické režimy. Doporučujeme je používat pokaždé, když prádlo nebo nádobí není špinavější než obvykle.

4. Zateplením k úsporám

Zateplením obvodových stěn, střechy a výměnou oken v rodinném domě snížíte náklady na vytápění o 50 až 90 %. Navíc tím prodloužíte životnost stavby až o 30 let. Správně provedené zateplení a odvětrávání zvýší tepelný komfort v domě a sníží vlhkost.

Samozřejmě, zateplení stojí dost peněz. Na druhou stranu až 50 % nákladů vám může pokrýt státní dotace Nová zelená úsporám. Dosáhnout na ni se svým projektem můžete i vy.

5. Obnovitelné zdroje jsou cenově dostupné a výhodné

Zatímco dodavatelé energií šroubují ceny čím dál výš, slunce, vzduch i země vám dokážou vyrábět energii levně, celoročně a bez škodlivých emisí. Stačí si domů nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu nebo termické solární panely. Případně i tepelné čerpadlo, které vyrábí teplo mnohem ekologičtěji než třeba kotel na uhlí, přitom při srovnatelných nákladech.

Pořízení a instalace ekologických, obnovitelných energií není za hubičku. Berte to ale jako investici, která se vám v úsporách vrátí. A to možná rychleji, než byste řekli – už zmíněná dotace Nová zelená úsporám se vztahuje i na ně. Navíc díky tomu budete i soběstační.

6. Mějte své spotřebiče pod kontrolou

Co nepoužíváte, to vypínejte. A spotřebič, které používáte jen sem tam, vytahujte ze zásuvky. Televize, počítač nebo tiskárna v pohotovostním režimu spotřebovávají 1–5 wattů za hodinu, starší spotřebiče i 20 wattů. Za celou domácnost mohou tyto zbytečné ztráty dosáhnout i třeba na 500 kWh za rok.

Kdykoli nakupujete novou elektroniku, berte v úvahu jejich energetické štítky, často je výhodné připlatit si za ten úspornější. Stupeň C by dnes měl být minimum.

7. Staré žárovky za nové

LED žárovky jsou trendem. Oprávněně. Nejen, že dobře vypadají, ale hlavně jsou úspornější. LED žárovka ve srovnání s klasickou spotřebuje jen 15 % elektřiny, a k tomu má ještě až 20× vyšší životnost. V posledních letech navíc jejich ceny klesly, a o to víc se vyplatí.

8. Vodou neplýtvejme

Vodou se obecně neplýtvá v kuchyni, ale v koupelně. Co se týče spotřeby vody, sprchování je i třikrát úspornější než koupání. A tím pádem i levnější. Zatímco jedna rychlá sprcha vyjde plus minus na 8 korun, teplá vana klidně na 30, 40 korun.

Snížit spotřebu vody ve sprše nebo v umyvadle vám pomůžou úsporné sprchové hlavice nebo takzvané perlátory. Malé levné nástavce, které se montují přímo na kohoutky a které ředí proud vody vzduchovými bublinami.

9. Využití dešťové a šedé vody

Dešťová voda je dar, zvláště pro rodinné domy. Zachytávejte ji a používejte alespoň na zalévání zahrady. Pro začátek stačí sud plněný z okapního svodu, jímka pod zemí zachytí vody ještě více. A i když v posledních letech prší méně, pořád prší. V roce 2019 u nás spadlo okolo 500 litrů srážek na m².

Sud pod okapem je za téměř pakatel, promyslete ale i sofistikovanější využití dešťovky. Například na splachování nebo praní. Díky pomoci od státu (naše oblíbená dotace Nová zelená úsporám) to váš rozpočet dost možná unese.

10. Recyklovat a kompostovat

Pokud stále patříte mezi čtvrtinu Čechů, kteří nerecyklují, je čas to změnit. Třídění nikdy nebylo jednodušší – síť recyklačních kontejnerů máme jednu z nejhustších v celé EU. Platí však, že nejlepší odpad je ten, který nevznikne.

TIP: Spoustu dalších tipů, kde hledat úspory, najdete v našem e-booku zdarma Úsporný rodinný dům.

Jak úspory financovat? Objevte naši půjčku na úsporné bydlení

Zatímco třeba na úspornou hlavici na sprchu si půjčovat jistě nemusíte, takové pořádné zateplení stojí několik set tisíc. Dá se to přitom řešit, i když nemáte našetřeno. S Půjčkou na úsporné bydlení teď dostanete zvýhodněnou garantovanou sazbu 6,9 % p.a.

Na zateplení, fotovoltaiku, tepelné čerpadlo nebo třeba kotel na biomasu vám půjčíme bez zajištění nemovitosti až 1 milion korun. Na větší záměry pak můžete získat Hypotéku na úsporné bydlení s nízkou splátkou a výhodnou úrokovou sazbou.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.