ČSOB Drobné 2024: Hladký start do světa investic

ČSOB Drobné 2024: Hladký start do světa investic

Nejtěžší je se odhodlat, pak už je to brnkačka. Pokud chcete začít investovat, ale bojíte se náročného papírování, vysokých poplatků a složitého ovládání, zkuste ČSOB Drobné. Tam nic takového není. Co vlastně ČSOB Drobné jsou a proč by vás měly zajímat

02/2024

Představte si staré dobré porcelánové prasátko, kam doma házíte mince, co se vám válejí po kapsách. Co kdybyste měli takové „virtuální prasátko“ navázané na svoji platební kartu? Právě to jsou ČSOB Drobné. Funkce v mobilním bankovnictví, kterou si zapnete a pokaždé, když zaplatíte kartou, přibude do prasátka pár korun.

Na rozdíl od porcelánových pokladniček, ČSOB Drobné fungují automaticky a jsou 100% digitální. A ještě jeden podstatný rozdíl: uložené peníze nezahálejí, naopak se vám mohou zhodnotit. Máte je totiž investované. Vydělat vám mohou mnohem víc, než kdybyste si je odkládali na běžný nebo spořicí účet.

Na to, že jde o investování, jsou ČSOB Drobné překvapivě jednoduché na založení i na ovládání. Všechno, co potřebujete, je mobilní bankovnictví ČSOB Smart. Pojďme si ukázat, jak na to.

Založení ČSOB Drobné: opravdu je to na pár kliknutí

Pokud u nás máte účet, třeba Plus Konto, založení ČSOB Drobných je rychlé a vyladěné jako zastávka Formule 1 v boxech:

  1. Přihlaste se do Smartu, ve spodním menu klikněte na E-shop, pak na Investice, a nakonec na ČSOB Drobné.
  2. Postupujte podle pokynů v aplikaci: vyplníte pár údajů o sobě (část už bude předvyplněná) a také pár otázek, jak rozumíte světu investic.
  3. Aplikace vyhodnotí váš „investiční profil“ i to, jaký fond pro vás bude nejvhodnější. Do něj následně začnete investovat.
  4. Souhlas s dokumenty a podpis smlouvy potvrdíte v aplikaci ČSOB Smart klíč.
  5. Hotovo, ČSOB Drobné máte aktivní. První peníze se vám odloží už z příští platby kartou.

TIP: Chcete ČSOB Drobné, ale se Smartem a chytrými mobily nejste kamarádi? Zastavte se u nás na pobočce a my s vámi všechno vyřídíme osobně.

Ovládání a funkce ČSOB Drobné

Na ovládání Drobných je nejlepší to, že je vlastně nijak ovládat nemusíte. Fungují úplně samy. Vy si jen kontrolujete, jak se vašim penězům daří a jak rychle ve virtuálním prasátku přibývají. Všechno, co potřebujete vědět, přitom vidíte ve Smartu, kam už beztak nejspíš dávno chodíte kontrolovat svůj bankovní účet.

Jen pokud se vám zdá, že byste měli investovat víc nebo naopak míň, ve Smartu to můžete změnit. S okamžitou platností. Služba nabízí totiž hned dvě funkce, díky kterým jste opravdovým pánem svých investic.

  • Turbo – Vedle základní rychlosti mají ČSOB Drobné ještě tři další, takzvané Turbo 2×, 3× a 5×. Bez Turba zainvestujete i při pilném placení 300 nebo 600 Kč měsíčně. Na nejvyšší otáčky, s Turbem 5, už to může být hodně přes tisícovku.
  • Play & Pause – Když se váš účet ocitne na suchu, nebo vyšlápnete z každodenního rytmu (dovolená, svátky), můžete jedním kliknutím investování s ČSOB Drobnými až na 30 dní pozastavit a pak zase kdykoli rozjet.

Novinka pro rok 2024: výběr investičního fondu

Kouzlo investování spočívá v tom, že odvážným dává možnost vydělat víc za cenu vyššího rizika, kdežto opatrným investorům nemusí pršet, stačí, když kape. Proto je super, že v ČSOB Drobných přibyla možnost vybrat si fond, do kterého chcete nastřádané peníze posílat. A nejen to – svůj výběr můžete kdykoli přehodnotit a fond zdarma a okamžitě vyměnit za jiný.

Nabídku fondů, mezi kterými můžete své investované peníze přesouvat, najdete opět ve Smartu pod dlaždicí ČSOB Drobné. Záleží přitom na vašem investičním profilu. Čím opatrnější investor jste, tím bude nabídka skromnější – omezená o odvážnější, rizikovější fondy.

TIP: Pokud si v ČSOB Drobných chcete zapnout Turbo nebo vybírat fondy podle sebe, potřebujete mít vyplněnou kompletní verzi investičního dotazníku.

Shrnutí: pro koho mají ČSOB Drobné smysl

Pokud máte účet u ČSOB, platíte běžně kartou a přišlo by vám vhod odkládat si každý měsíc stranou pár stovek, které následně investujete, o Drobných určitě popřemýšlejte. Jako start do světa investic jsou jako dělané. Zvlášť pokud od začátku neplánujete investovat velké částky. Drobné se vám z účtu do investic navíc přesouvají zvolna, takže neohrožují fungování vašeho rozpočtu.

Zásadním plusem je jednoduché ovládání. Žádné složité příkazy, žádné čekání. Drobné kontrolujete i nastavujete téměř výhradně přes Smart. Tedy v aplikaci, kterou většina našich klientů důvěrně zná a používá každý den.

V případě, že časem budete chtít začít investovat ve vyšších částkách, ČSOB Drobné vám možná přestanou stačit. V tu chvíli stojí za to k nim přidat například ČSOB Investice NaMíru.

BONUS: Pod pokličkou ČSOB Drobných

Jak jsme si ukázali, využívat ČSOB Drobné není raketová věda. Přesto není od věci vědět, na jakých principech služba funguje. Tady jsou odpovědi na časté otázky, se kterými se ohledně Drobných setkávám.

Jak přesně funguje odkládání?

Z každé platby kartou v obchodě i na internetu se vám automaticky odkládá stranou 0,01 – 19,99 Kč (částka zaokrouhlená nahoru na nejbližší dvacku). Jakmile takto nastřádáte 300 Kč, peníze se zainvestují do vybraného fondu, a vy začínáte s další třístovkou. A tak pořád dokola.

Jakým způsobem se počítají odložené částky s Turbem?

Částka zaokrouhlená nahoru na nejbližší dvacku se u Turba násobí podle zvolené rychlosti 2×, 3× nebo 5×. Například u nákupu za 445 Kč se částka zaokrouhlí na 460 Kč a při základní rychlosti si odložíte 15 Kč. U Turba 3× to bude 45 Kč, protože 3×15=45.

Jak si vybrat investované peníze?

Protože jde o investice, zadat pokyn k prodeji podílových listů fondu, do kterého se Drobné investují, musíte v Investičním portálu. Tam se prokliknete rovnou ze Smartu nebo internetového bankovnictví. Jen pozor, peníze vám na účet nepřijdou okamžitě (nejpozději do pěti pracovních dnů).

 

Hodnota investice může kolísat, její návratnost není zaručena. Podrobné informace k jednotlivým fondům včetně informací o poplatcích a rizicích naleznete v dokumentu Sdělení klíčových informací a v dokumentu Jak se stanovuje produktové skóre a/nebo v prospektu/statutu fondu dostupných na www.csob.cz, popř. si uvedené materiály můžete vyžádat v listinné podobě od svého bankéře. Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Z pohledu cílového trhu je služba určena pro neprofesionální investory, kteří mají alespoň základní znalosti o investicích, profil Velmi opatrný a vyšší s doporučeným minimálním investičním horizontem 3 roky. Investor má zájem o růst hodnoty investované částky v čase, tedy jeho primárním cílem je zhodnocení investovaných prostředků.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.