Čím nahradit starý kotel – tepelné čerpadlo nebo plyn?

Čím nahradit starý kotel – tepelné čerpadlo nebo plyn?

Podle zákona o ochraně ovzduší kotle na tuhá paliva emisní třídy I a II končí. Pojďme se podívat, jestli se je od 1. září 2024 vyplatí nahradit plynovým kotlem nebo tepelným čerpadlem, a co potřebujete vědět, než si některou z technologií vyberete.

03/2024

Plynový kotel je klasika, tepelné čerpadlo se ale často vyplatí víc

Starý dobrý plynový kotel je vhodný téměř pro všechny rodinné domy. Je relativně levný, jednoduše se instaluje a  většina z nás s ním má osobní zkušenost. Oproti tomu tepelná čerpadla jsou pro spoustu lidí stále španělská vesnice, jejich pořizovací cena je násobně vyšší a vyžadují odbornou instalaci.

Proč si tedy připlácet za dražší tepelné čerpadlo? Protože peníze zaplacené teď se vám vrátí v budoucnu. Náklady na jeho provoz a údržbu vychází tak příznivě, že se vám vysoká vstupní investice ve spoustě případů vyplatí. Cenové srovnání vám ukáže naše tabulka.

Řečí čísel: Jak je to s úsporami

Cenový rozdíl mezi plynovým kotlem a tepelným čerpadlem je bezpochyby velký. Berte ale v úvahu, že pokud tepelným čerpadlem nahrazujete starý neekologický zdroj, může vám až 50 % pořizovací ceny pokrýt státní dotace z programu Nová zelená úsporám.

Plyn vs Tepelné čerpadlo – orientační srovnání

Plynový kondenzační kotel Tepelné čerpadlo vzduch-voda
Orientační pořizovací náklady 60 000 Kč 300 000 Kč
Dotace (max. 50 % pořizovacích nákladů) 0 až 100 000 Kč
Pořizovací cena po odečtení dotace 60 000 Kč 200 000 Kč
Orientační náklady na vytápění za rok 89 000 Kč 48 000 Kč
Pořizovací + provozní náklady za 4 roky 416 000 Kč 392 000 Kč
Účinnost 110 % až 350 %
Výhody Nižší náklady než při vytápění elektřinou Vysoká účinnost, provoz bez emisí, bezúdržbový provoz
Nevýhody Nutnost přípojky na plyn; vzrůstající cena plynu, nejistota ohledně dodávek plynu do budoucna, nutnost pravidelných revizí Relativně vysoká pořizovací cena, specifické nároky na umístění

A co spotřeba energie a hluk?

Když porovnáme energetickou náročnost tepelného čerpadla s elektrickým nebo plynovým kotlem, vychází nám, že náklady za energie na vytápění snížíte přibližně na polovinu. A to i při rostoucích cenách elektřiny v poslední době.

Provoz tepelného čerpadla je opravdu slyšet. Ventilátor nasává vzduch, který slyšitelně proudí, a další hluk způsobují vibrace kompresoru. Hlučnost se pohybuje v rozmezí 39–45 dB. Nejmodernější zařízení se umí dostat až na 35 dB, což představuje tikot budíku ze vzdálenosti 3 metrů nebo zvuk zapnuté myčky nádobí.

TIP: Chytrá kombinace se solárními panely

Pokud chcete dosáhnout maximálních úspor, pořiďte si k tepelnému čerpadlu ještě střešní fotovoltaiku. „Obě technologie se totiž doplňují, zatímco tepelné čerpadlo topí a ohřívá vodu, fotovoltaika ho od jara do podzimu zásobuje elektřinou. Tepelné čerpadlo tak může podstatnou část roku fungovat prakticky zdarma,“ říká Martin Kurovský, vedoucí oddělení tepelných čerpadel společnosti S-Power, který má skvělé zkušenosti s využitím tepelných čerpadel i ve vyšších nadmořských výškách.

Kam se tepelné čerpadlo nehodí

I když se tepelné čerpadlo hodí do skoro každého rodinného domu, neplatí to na 100 %. Například v pasivních domech, kde jsou náklady na vytápění tak nízké, že návratnost investice do čerpadla by byla příliš dlouhá. Tady se uplatní spíš kvalitní plynový kotel.

Naopak u opravdu starých a nezateplených domů se vyplatí zůstat u levných tuhých paliv, než ho zrekonstruujete. Zároveň s vytápěním přitom řešte i zateplení celé stavby – třeba s pomocí dotačního titulu Oprav dům po babičce.

Pomůžeme vám s financováním

Jak už jsme naznačili, tepelné čerpadlo je poměrně vysoká investice, naštěstí ji nemusíte zaplatit celou ze svého. Dotační program Nová zelená úsporám vám umí na pořízení přispět téměř z poloviny, tak proč to nevyužít? A na zbytek je tu naše půjčka na úsporné bydlení nebo úvěr k dotaci od ČSOB Stavební spořitelny.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.