Zákeřný Flubot útočí přes SMSky

Androiďáci pozor: zákeřný Flubot útočí přes SMSky

Když vám nečekaně přijde SMS od někoho blízkého s odkazem na hlasovou zprávu, buďte ostražití. Místo hlasovky v ní může být Flubot – podvodná aplikace, která z vašeho mobilu krade hesla a odesílá další SMSky vaším jménem. Přečtěte si, jak hrozba funguje, jak ji poznat i jak se jí zbavit.

Majitelů mobilů s Androidem v posledních dnech chodí SMS a MMS s odkazem, který láká na hlasovou zprávu od přítele. Kdo ze zvědavosti, nepozornosti nebo obyčejné nudy odkaz otevře a odkliká všechny vyskakovací okénka, tomu se do mobilu stáhne Flubot. Škodlivá aplikace, která krade hesla, a zároveň rozesílá ty samé zprávy vašim kontakt – kamarádům, mámě, kolegům...

Jak Flubota a podobné hrozby poznat a jak se bránit

Zprávy bývají napsané špatnou češtinou a vedou na pochybnou internetovou adresu, což jsou dobře známé příznaky internetových podvodů. Zákeřné jsou ale v tom, že chodí ze známých čísel a spoléhají na lidskou zvědavost. Když vám někdo posílá zprávu, tak přece chcete vědět, co v ní je. Bůh ví, co když je to naléhavé?

Co by vás mělo trknout, je nevšední způsob, jakým způsobem s vámi váš protějšek chce najednou komunikovat. Hlasové zprávy u nás nejsou moc rozšířené, a když už, posílají se v aplikacích jako WhatsApp nebo Messenger, kde se dají rovnou přehrát. Jinými slovy: je nepravděpodobné, že by vám někdo posílal hlasovou zprávu SMSkou. Proto je lepší zavolat zpátky a ověřit si, že nejde o spam.

Univerzální obranou před podobnými hrozbami je potom stahovat aplikace jedině z oficiálního obchodu, tedy z Google Play. A mít v nastavení zakázanou instalaci aplikací z neznámých zdrojů. U podvodných aplikací jako je Flubot, uložených volně na internetu, musíte tuto zásadu porušit a instalaci zvlášť povolit. Což je volba, před kterou varuje 10 z 10 bezpečnostních expertů. Včetně nás.

Pokud je vám jasné, že jde o Flubota, na odkaz v SMSce neklikejte a zprávu smažte. Doporučujeme také pročíst si 5 kroků, jak mít svůj telefon, tablet i chytré hodinky dobře zabezpečené.

Už jste na odkaz klikli? Udělejte „tvrdý restart“

Jestliže jste naletěli, zlákal vás odkaz v podezřelé SMSce a odklikali jste všechna možná upozornění, nezbývá než uvést mobil do továrního nastavení (Nastavení > Zálohování dat > Obnovení továrního nastavení). Jiná možnost, jak se zbavit Flubota, není. Nejde jednoduše odinstalovat jako ostatní aplikace, které máte v mobilu.

TIP: Před obnovením továrního nastavení si nedělejte zálohu. Hrozí, že zálohovaná data budou obsahovat i škodlivou aplikaci.

Jasně, přijít o některá data a muset všechno znova instalovat je otrava, ale neřešit to je ještě mnohem horší. S Flubotem máte mobil napíchnutý od hackerů, kteří vám můžou vybílit internetové bankovnictví nebo ukrást identitu na internetu. A vašim přátelům mezitím budou chodit otravné SMSky podepsané vaším jménem.

 

Pokud vám podobná SMSka přišla, a nejste si jistí, co přesně udělat, raději nám zavolejte:

Helpdesk ČSOB: 495 800 111

 

05/2022