Vishing – pozor na podvodné telefonáty

Vishing – pozor na podvodné telefonáty

Dřív jsme se s touto hrozbou u nás v bance setkávali jen výjimečně, dnes bohužel skoro denně. Od roku 2020 lavinově přibývá vishingových podvodů na naše klienty a podobně jsou na tom i další české banky. Přečtěte si, co to vishing je a jak se mu ubránit.

07/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.
Toto je skutečný příběh:

Náš klient, kterému budeme říkat pan Dvořák (pravé jméno neuvádíme), narazil na YouTube na nabídku investování. Tak neuvěřitelně výhodnou, že zkrátka nešlo odolat. Na stránku, kam ho reklama přesměrovala, zadal své telefonní číslo a čekal, až se mu ozve investiční poradce. A brzy opravdu někdo zavolal.

Pan Dvořák s vidinou rychlého a snadného výdělku zapomněl na ostražitost a udělal všechno, co po něm „investiční poradce“ na telefonu chtěl. Včetně toho, že si stáhl do mobilu aplikaci Anydesk pro vzdálenou správu počítače a pak se přihlásil do internetového bankovnictví. Celé se to seběhlo tak rychle, že si ani nevšiml, jak se mu situace tak trochu vymkla z rukou.

Jak nejspíš tušíte, od začátku do konce šlo o dobře promyšlený podvod. Z investičních poradců se vyklubali podvodníci, kteří na nic nečekali a v internetovém bankovnictví pana Dvořáka si vzali půjčku přes půl milionu Kč. Všechny peníze pak obratem ve třech platbách odeslali na cizí účty a my teď děláme všechno pro to, abychom vše napravili.

Upřímně, dostat peníze zpátky bude těžké. A i pokud se nám to povede, což vůbec není jisté, pocuchané nervy se panu Dvořákovi budou dávat do pořádku ještě hodně dlouho.

Podvodným telefonátům se říká „vishing“

S podobnými příběhy se s většími či menšími obměnami setkáváme čím dál častěji. A bohužel, napálit se nechají i lidé, do kterých byste to vůbec neřekli. Podvodníci jsou opravdu přesvědčiví a mají to do detailu promyšlené. Mluví perfektní češtinou a profesionálním tónem, často se vydávají i za pracovníky naší banky. S oblibou schválně volají brzy ráno nebo pozdě večer, kdy nám mozek nefunguje tak jako přes den.

Důvody, proč volají, doslova sypou z rukávu: váš účet byl napaden, úvěr právě schválen, banka zaznamenala neautorizovanou platbu kartou apod. Je zapotřebí okamžitě jednat! A naléhavý hovor z banky, to přece nejde brát na lehkou váhu, řeknete si. Kvůli obavám o své peníze, pod časovým tlakem a z rozespalosti pak hrozí, že podvodníkům naběhnete na vidle.

Po čem jdou vishingoví podvodníci

  • Přihlašovací údaje do internetového bankovnictví včetně potvrzovacích SMS kódů
  • Číslo a další údaje z platební karty (celé číslo karty, CVV kód, jméno a příjmení držitele a dobu platnosti)
  • Přístup do vašeho mobilu nebo počítače přes vzdálenou správu

Než vám všechno docvakne, podvodníci jsou schopni vám vybílit účet, případně pustí žilou vaší kartě na zahraničních e-shopech. Setkali jsme se i s případy, kdy si hackeři aktivovali mobilní bankovnictví na cizí jméno a z něj pak nenápadně vyváděli peníze po malých částkách.

Hesla a PINy nesdělujte nikomu. Nikomu!

My jako ČSOB, žádná jiná seriózní banka nebo instituce po vás NIKDY nežádáme o sdělení citlivých dat jako jsou hesla, PINy, údaje z platební karty nebo kódy z SMSek. Po telefonu ani e-mailem, prostě nikdy. Pokud vám sami zavoláme a budeme si potřebovat ověřit vaši totožnost, vystačíme si běžnými údaji (jméno, příjmení, číslo účtu, datum narození a rodné číslo).

Nestyďte se být opatrní, kdykoli vám někdo zavolá a bude tvrdit, že je z banky. Pokud jde o naše operátory, v noci vás rozhodně budit nebudou, jsou to profíci a zdravou ostražitostí je rozhodně nevyvedete z míry. Jakmile vám bude telefonát jen trochu podezřelý, klidně zavěste a sami zavolejte zpátky na oficiální helpdesk.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.