Recenze ČSOB Drobné 2: Rok zkušeností s mikroinvesticemi

Recenze ČSOB Drobné 2: Rok zkušeností s mikroinvesticemi

„Jak to jde s mými Drobnými? Už je mám něco přes rok a popravdě, jsem spokojený a zas tak moc se o ně nestarám. Jen občas kouknu, kolik už tam mám, a je to příjemný pohled,“ shrnuje svou dlouhodobou zkušenost s naší službou kolega Pavel v našem rozhovoru o službě, kterou využívá už téměř 120 000 klientů.

03/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Náš rozhovor navazuje na loňský článek našeho kolegy Pavla Recenze ČSOB Drobné po 3 měsících zkušeností, který dodnes patří k nejčtenějším na našem blogu. Pokud vás zajímá, co ČSOB Drobné jsou a jak fungují, určitě si ho přečtěte. V našem rozhovoru se budeme Pavla ptát hlavně na dlouhodobé zkušenosti.

Pavle, Drobné už máte víc než rok, kolik díky nim máte zainvestováno?

Asi nemá smysl říkat přesnou částku, ale plus minus 15 000 kč. Na začátku to šlo zvolna, ale od té doby, co jsem před Vánoci zapnul Turbo, to naskakuje jako splašené. Hodně přitom záleží, jak moc platíte kartou. Já třeba vždycky, když to jde. Hotovost skoro nepoužívám.

Co se stane, když zařadíte Turbo

Turbo je jistě pro spoustu čtenářů pořád ještě novinka. Vysvětlil byste, jak to přesně funguje?

Když se ČSOB Drobné spouštěly, měly jen jednu rychlost – zaokrouhlení nahoru na nejbližší dvacku. I když kartou platím fakt hodně, každý měsíc jsem si s nimi odložil 300 nebo 600 Kč, víc ne. Funkce Turbo odložené částky násobí, a odkládání díky tomu běží rychleji. Takže když máte pocit, že s Drobnými investujete moc pomalu, zapnete Turbo, a najednou to začne skákat.

O kolik je to rychlejší?

Zkusím to vysvětlit na příkladu. V kantýně si dáte oběd za 155 Kč, zaokrouhlení nahoru na dvacku je 5 Kč (155 + 5 = 160, částka dělitelná dvaceti). Když máte zapnuté Turbo, neodloží se vám jen tahle pětikoruna, ale dvakrát, třikrát nebo pětkrát tolik. Já mám Turbo 5, takže z účtu mi zmizí 155 Kč za oběd a dalších 5 × 5, tedy 25 Kč jako příspěvek do Drobných.

Jak se to projeví v odložených, investovaných částkách?

Dost. Když platíte kartou skoro všude jako já, při nejvyšší rychlosti Turbo 5 se mi měsíčně přestěhuje z účtu do fondu průměrně 1 800 Kč. Tedy podobná částka, kterou si lidi posílají na penzijní a stavební spoření. Když jsem o tom nedávno přemýšlel, vlastně už je to docela dost peněz. Na začátek bych využil spíš nižší rychlost.

Nebál jste se, že to s Turbem přeženete?

To ne, byl jsem spíš zvědavý. Vzhledem k tomu, že Turbo ovládáte ve Smartu (mobilní bankovnictví, pozn. red.), máte všechno pod kontrolou. Kdykoli můžete přidat, ubrat nebo i Turbo úplně zastavit. Peníze vám navíc nikam nemizí, jen se přesunou z běžného účtu do fondu, odkud je můžete kdykoli vybrat. Samozřejmě bez poplatku.

Vybrat kdykoli? Opravdu je to tak jednoduché?

Fakt, není na tom vůbec nic složitého. Protože jde o investice, zadat pokyn k vybrání peněz musíte v Investičním portálu, kam se prokliknete rovnou ze Smartu nebo velkého internetového bankovnictví. Jen pozor na to, peníze vám na účet nepřijdou okamžitě, ale do pěti pracovních dnů.

„Dřív jsem je bral jako hříčku, teď už mám ČSOB Drobné na opravdové investování“

Peníze z ČSOB Drobných jsou investované ve fondu. Jak vám to vynáší?

Kolik dělá přesně výnos nejspíš budu řešit, až peníze budu chtít vybrat nebo investovat někam jinam. Stačí mi vědět, že dlouhodobě fond roste. Původně jsem chtěl všechno vybrat, jakmile tam bude dost peněz, a jet na eurovíkend se ženou. Ale nakonec jsem si to rozmyslel.

Proč?

Loni jsem bral Drobné spíš jako takovou hříčku, teď už je ale vnímám jako opravdové investování. V mém případě už to totiž opravdové investování je. A nebýt právě Drobných, těžko bych se k investování kdy dokopal. Beru to tak, že to chce trochu času a trpělivosti, než se peníze zhodnotí. Já jsem se rozhodl tomu ten čas dát.

Jak vnímáte to, že se z Drobných peníze přesouvají nepravidelně, každý měsíc jiná částka?

Pro mě to zas tak nepravidelné není, pohybuje se to v nějakých očekávaných mezích. Teď na začátku roku mi jeden měsíc ve fondu přibylo 1 500 Kč, druhý 2 100 Kč. Jasně, je to rozdíl, ale ne zas tak dramatický. Aspoň pro mě. A čím nižší Turbo, tím jsou rozdíly zanedbatelnější. Částky se podle mě začnou výrazně hýbat, buď když si přenastavíte Turbo, nebo když vybočíte z každodenního rytmu.

Jak takové vykročení vypadá u vás?

Třeba před Vánoci jsem přes Drobné protočil výrazně víc, než v jiných měsících. Není za tím nic jiného než dárky a všechny ty vánoční nákupy. Nebo teď v březnu na dovolené, kdy jsem někde něco platil ikskrát denně. Příště při takových příležitostech možná popřemýšlím, jestli během nich neupravím rychlost Turba.

Používáte k ovládání Drobných spíš mobil nebo počítač?

TIP: Do aplikace ČSOB Smart jsme přidali funkci Pause & Play, se kterou můžete nechat Drobné na 30 dní pozastavit, než se zase samy opět zapnou. Kdykoli mezitím je můžete znovu zapnout i vy.

Do velkého internetového bankovnictví lezu tak jednou za měsíc, jinak mi bohatě stačí mobil s aplikací ČSOB Smart. V dlaždici „ČSOB Drobné“ vidím, kolik už mám celkem odloženo, přehled posledních příspěvků a nastavení celé služby. V druhé dlaždici Investice pak vidím, jaká je aktuální hodnota mé investice – peněz nasypaných do fondu.

 

Jak si Drobné aktivovat?

Službu ČSOB Drobné si jednoduše aktivujete v telefonu nebo případně s pomocí na pobočce. Nejkratší cesta vede přes mobilní bankovnictví Smart (Vyberete Nabídky → Investice → ČSOB Drobné).

 

Hodnota investice může kolísat, její návratnost není zaručena. Podrobné informace včetně informací o poplatcích a rizicích naleznete v dokumentu Sdělení klíčových informací a v dokumentu Jak se stanovuje produktové skóre a/nebo v prospektu/statutu fondu dostupných na www.csob.cz, popř. si uvedené materiály můžete vyžádat v listinné podobě od svého bankéře. Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Z pohledu cílového trhu je služba určena pro neprofesionální investory, kteří mají alespoň základní znalosti o investicích, profil Velmi opatrný a vyšší s doporučeným minimálním investičním horizontem 3 roky. Investor má zájem o růst hodnoty investované částky v čase, tedy jeho primárním cílem je zhodnocení investovaných prostředků. Zdrojem pro ověřené recenze našich produktů a služeb je Customer Rating systém, díky kterému sbíráme každodenní zpětnou vazbu a zákaznickou spokojenost od našich klientů. Průzkumy jsou realizovány prostřednictvím online dotazníků zaslaných e-mailem s doložitelnou identifikací klientů, hodnocením a časem jejich vyjádření. Nejsou zveřejňovány všechny obdržené recenze. Tato konkrétní recenze byla ovšem napsána naším zaměstnancem, který si produkt pořídil a rozhodl se podělit o své zkušenosti.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.