Největší rozdíly mezi kreditní a debetní

Největší rozdíly mezi kreditní a debetní kartou. Znáte všech 5?

Kreditní a debetní karta se od sebe liší jako dieselové auto od benzinového. Na první pohled vypadají stejně a podobně se i používají. Všechny rozdíly, často zásadní, se skrývají až „pod kapotou“. Pojďme se na ně podívat zblízka, ať vždy vytáhnete tu správnou kartu.

10/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Nejspíš proto, že jsou na první pohled k nerozeznání, říká spousta lidí „kreditní karta“ všem platebním kartám bez rozdílu. To je ale chyba. Už proto, že u nás jsou mnohem běžnější nikoli kreditní, nýbrž debetní karty. V Česku se jich máme přes 12 milionů kusů, zatímco skutečných kreditních karet je téměř 10× méně, kolem 1,5 milionu.

Názvy karet vycházejí z latiny

  • Debetní karta – Latinské slovo „debeo“ znamená dlužím. Na debetní kartě máte své vlastní peníze, které vám dluží banka.
  • Kreditní karta – „Credo“ je latinsky „věřím“. Banka jako věřitel vám svěřuje kreditní neboli úvěrovou kartu s jejími vlastními penězi.

1. Debetní kartu máte k běžnému účtu, kreditka je zvlášť

K běžnému účtu Plus Kontu od nás dostanete debetní kartu. Zdarma a zcela samozřejmě, jak je zvykem u ostatních bank v Česku. Když chcete i kreditní kartu, musíte si o ni požádat zvlášť. Je to zcela samostatná služba, kterou u nás můžete mít, i když máte běžný účet u jiné banky. A pozor: abychom vám ji mohli schválit, prověříme si vaše příjmy, výdaje a záznamy v registrech dlužníků.

Co mají obě karty naopak společné, je možnost vedení zdarma. Abyste neplatili za to, že nosíte kreditku v peněžence, stačí ji aspoň čas od času „vyvětrat“. Přesněji řečeno, nakoupit s ní každý měsíc minimálně za 3 000 Kč. To není moc, a navíc se to vyplatí kvůli výhodám v následujícím bodu.

2. Za placení kreditní kartou získáváte výhody

Se kterou kartou nakupovat, když máte kreditku i debetku? Odpověď je jednoduchá: vždycky kreditkou. Za to, že s ní platíte, od banky dostáváte odměnu 0,5 % zpět z každé platby do věrnostního programu Svět odměn. Na cokoli, co zaplatíte kreditkou, tak vlastně máte půlprocentní slevu (u našich debetních karet dostáváte také odměnu, ovšem pětkrát nižší – 0,1 %).

Další výhodou je pojištění ochrany nákupu na půl roku zdarma a k tomu o rok prodloužená záruka na vybrané zboží (mobily a další elektronika, domácí spotřebiče, nářadí pro kutily). Obojí získáte automaticky jen za to, že nakupujete tou správnou kartou, tedy kreditkou.

3. Kreditní karta se musí splácet

Kreditka je úvěrový produkt, protože peníze, za které nakupujete, máte půjčené od banky. A měli byste je vždy včas vrátit, abyste nemuseli platit úroky. V praxi to funguje tak, že když s kreditkou nakoupíte jeden měsíc třeba za už zmíněné 3 000 Kč a příští měsíc na účet kreditky pošlete právě 3 000 Kč, jste v pohodě. Žádné poplatky, žádné úroky.

Kreditku vidíte ve svém internetovém i mobilním bankovnictví a splácí se podobně snadno, jako když platíte třeba fakturu za telefon. Dokonce si můžete nastavit i automatickou splátku, abyste si nemuseli hlídat termíny.

4. Kreditku můžete využít jako bleskovou půjčku

Může se stát, že vám dojdou peníze na účtu, ale nutné nákupy nepočkají (a už vůbec se samy nezaplatí). Na takové případy je tu kreditka. Samozřejmě, i tyhle nákupy budete muset dřív nebo později splatit. Ale ne hned. Na vyrovnání máte až 55 dní bezúročného období.

Když tedy potřebujete peníze nebo finanční rezervu, kreditka vás „založí“. Když pak takto půjčené peníze poplatíte z následujících dvou výplat, tedy během bezúročného období, nezaplatíte na úrocích ani korunu. Všechno splatit samozřejmě můžete i kdykoli později. Jen pozor na to, že úroková sazba u kreditních karet je vyšší než třeba u Půjčky na cokoliv.

5. Kreditka je spolehlivější v zahraničí

V cizích zemích se může stát, že v autopůjčovně, hotelu nebo třeba bezobslužné čerpací stanici si s debetkou neškrtnete. Pochodíte jedině s kreditkou, ze které si poskytovatel služby snadno nejprve strhne zálohu, a teprve z ní se pak odečte cena samotné služby. Běžná praxe v zemích jako USA, Kanada nebo třeba Austrálie.

Pokud plánujete větší cestu do ciziny (nebo i po Česku), kreditní karta by se vám mohla hodit. A to nejen kvůli autopůjčovnám, ale i jako finanční rezerva, viz předchozí bod.

Kreditní kartu si snadno založíte online na našich stránkách, v internetovém bankovnictví nebo na pobočce. Platit s ní můžete dokonce ještě předtím, než vám přijde fyzicky. A to tak, že si ji nahrajete do Apple Pay nebo Google Pay a vyrazíte na nákupy s mobilem nebo chytrými hodinkami.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.