Návod, jak si posílat důchod na účet

07/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Přijdete do banky, vyplníte jeden formulář a je to. Přesměrovat si důchod na účet je opravdu takhle jednoduché. Především je to ale mnohem výhodnější než si pro peníze chodit na poštu. Připravili jsme pro vás podrobný návod a k tomu pár tipů, jak mít všechno kolem důchodu správně nastavené.

Senioři se netrmácejí pro důchod na poštu jen tak. Bývá to pro ně dlouholetý zvyk, který každý měsíc chtě nechtě absolvují a stále dokola vystávají fronty u přepážky. Často nevědí, že existuje pohodlnější, levnější a bezpečnější možnost: nechat si důchod zasílat na bankovní účet. Ti, co vědí, si zase často myslí, že je to složité a zdlouhavé na vyřizování, což přitom vůbec není pravda.

Na poštu si pro důchod v hotovosti chodí skoro každý třetí důchodce

Když se v roce 2020 rozdával jednorázový příspěvek seniorům, zhruba 2 milionům z nich přišel na účet. Kolem 860 000 důchodců si ale pro peníze muselo na poštu, protože buď nemají přesměrovaný důchod na účet, nebo účet nemají vůbec.

Tři dobré důvody, proč si zasílat důchod na účet

  • Nemusíte nikam chodit a nic platit – Z hotovostí výplaty důchodu na poště se dnes strhává 29 Kč, na účet chodí důchod sám od sebe a je to zdarma.
  • Hotovost vyberete na každém rohu – Pro peníze z důchodu si se svou platební kartou dojdete kdykoli do bankomatu, na poštu nebo i na pobočku banky. Také zdarma.
  • Je to bezpečnější – Peníze máte na účtu a na kartě v bezpečí, nemusíte s sebou nosit tolik peněz.

Krok za krokem, jak si vše nastavit

  1. Stavte se v bance – Pokud jste naším klientem, najděte si nejbližší pobočku ČSOB nebo obchodní místo Poštovní spořitelny, což jsou mimo jiné i všechny pošty.
  2. Vyplňte formulář – Do formuláře, který vám v bance dají, patří vaše osobní údaje, číslo účtu a podpis. Pokud důchod převádíte na účet manžela/manželky, přijďte prosím oba dva.
  3. A to je všechno – Podepsaný formulář banka pošle na ČSSZ a od následujícího měsíce by vám důchod už měl přijít ne na poštu, ale na účet (úřad na to podle zákona má tři měsíce).
TIP: Návštěvu banky zkrátíte na minimum, když formulář ČSSZ vyplníte online už doma, vytisknete a na pobočku ho už jen odnesete.

Upozorňujeme, že důchod si můžete nastavit pouze na svůj účet nebo na účet manžela/manželky. Nikoli na účet dětí, vnoučat nebo nesezdaných partnerů.

Nemáte účet? Sjednejte si ho u nás zdarma

V případě, že si na poštu chodíte pro důchod prostě proto, že vlastní účet nemáte, nevadí. Jednoduše přijďte do banky nebo na poštu, kde vám účet na přepážce sjednáme na počkání zdarma a zároveň vám na něj přesměrujeme i důchod. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou.

Mimochodem, naše Plus Konto je ideální účet pro důchodce. Nejen, že je bez poplatků za vedení a má bezplatné výběry ze všech našich bankomatů i na poště. Ale hlavně: jednou za měsíc vám část nebo klidně celý důchod zdarma přivezeme v hotovosti až domů. Spolu s Poštovním účtem od Poštovní spořitelny je to jediný účet, který v Česku tuto službu nabízí.

Pokud žijete s manželkou, manželem nebo dětmi, můžete někoho z nich stanovit svým disponentem. Ať může mít kartu k vašemu účtu a pomoci vám s řešením všeho kolem peněz, když třeba onemocníte. Se svým blízkým, kterého chcete stanovit svým disponentem, přijďte do banky spolu.

Pokud si už důchod na účet posíláte, dobře pro vás. Možná by ale stálo za to se o tom pobavit také se svými blízkými, kteří možná takový přehled o financích jako vy nemají. Když jim poradíte nebo rovnou pomůžete důchod na účet přesměrovat, budou mít o starost míň.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.