Kolik můžu nejvíc vybrat z bankomatu? A kolik vložit?

Kolik můžu nejvíc vybrat z bankomatu? A kolik vložit?

Každý den se u našich bankomatů zastaví desítky tisíc lidí. Měsíčně miliony. V drtivé většině jde o výběr pár tisícovek. Běžná rutina. No jo, ale co když se potřebujeme desetitisíce nebo i statisíce třeba na auto nebo stavbu? To už tak jednoduché být nemusí, ale jde to. Pojďme si ukázat, jak je to s vybíráním a vkládáním vyšších částek.

10/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Limit na kartě: maximální výběr pro Plus Konto je 150 000 Kč

Spíš než na bankomatu může výběr vyšších částek uváznout na platebním limitu na kartě. Konkrétně na limitu pro bankomaty, obchodníky a platby na internetu. Než tedy k bankomatu vyrazíte, zkontrolujte si, jestli máte nastavený dostatečně vysoký limit. Když ne, navyšte si ho a hned po výběru zase snižte online:

  1. ČSOB Smart: Platební karty > Nastavení > Nastavit limit > Platby kartou a výběry
  2. DoKapsy od ČSOB: Přehled > (klikněte na kartu) > Týdenní limit
  3. Internetové bankovnictví: Menu > Karty > Změnit limit

Kvůli bezpečnosti je u našeho účtu Plus Konto maximální týdenní limit 150 000 Kč. Víc za jeden týden z karty vybrat nejde. Pokud potřebujete vyšší částku v hotovosti a nemůžete čekat do začátku příštího týdne, zavolejte svému bankéři nebo na bezplatnou infolinku 800 300 300 aspoň dva dny dopředu a řekněte si o nadlimitní výběr na pobočce s pokladnou (velká část poboček pokladnu nemá).

Najednou z bankomatu vyberete 80 000 Kč

Z našich klasických bankomatů, kterých máme po celé republice kolem 700, jde najednou vybrat 80 000 Kč. Částka vychází z technického řešení našich bankomatů – do přihrádky na peníze se vejde max. 40 bankovek a v bankomatech používáme nejvýš dvoutisícovky. Když si to vynásobíte, vyjde vám právě 80 000. Potřebujete víc? Není problém, prostě jděte nadvakrát.

Máme ovšem taky téměř 300 moderních vkladových bankomatů, takových, do kterých se dá hotovost také ukládat. A vkladové bankomaty umějí vydat najednou dokonce 200 000 Kč. Jestli je bankomat vkladový nebo není, poznáte jednoduše – je to na nich napsané. Každopádně na vkladové bankomaty nejčastěji narazíte u našich poboček.

Výjimečně se může stát, že v bankomatu nebude na váš výběr dost dvoutisícovek (nebo hotovosti vůbec). V takovém případě vám nabídne max. možnou částku poskládanou z bankovek nižší hodnoty.

Do vkladového bankomatu vložíte najednou 350 000 Kč

Při vkládání hotovosti do vkladových bankomatů si pohlídejte, abyste do přihrádky vložili max. 200 bankovek v celkové hodnotě do 350 000 Kč. Bankovky vkládejte v jednom balíčku nepřeložené a volně – bez sponek a  gumiček. Smíchat klidně můžete bankovky různých hodnot, vždy ovšem pouze české koruny. Bankomat si je sám zkontroluje a přepočítá.

Vkládat hotovost do bankomatu je zatím možné pouze s plastovou platební kartou. S Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay je možné hotovost pouze vybírat.

Kde je nejbližší bankomat ČSOB, zjistíte snadno v aplikaci ČSOB Smart. A mimochodem, z našeho účtu Plus Konto můžete vybírat z bankomatu hned po založení. Dřív, než vám přijde domů platební karta.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.