Co mám dělat, když pošlu omylem peníze na jiný účet

05/2020

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Může se stát, že peníze omylem pošlete jinam, než jste chtěli. I přesto, že internetové bankovnictví a ČSOB Smart mají hned několik nástrojů, jak tomu zabránit. Pojďme se podívat na to, jak takovou chybu co nejsnadněji napravit.

Na začátek dobrá zpráva: čísla účtů jsou vůči překlepům téměř imunní. Tvoří se matematickým klíčem (podobně jako např. rodné číslo, které musí být dělitelné 11) a internetové bankovnictví i ČSOB Smart čísla účtu podle něj kontrolují. Když tedy napíšete 6 místo 5, formulář pravděpodobně zahlásí chybu.

Navíc, než peníze definitivně odešlete, zobrazí se vám shrnutí, kde uvidíte zadané platební údaje ještě jednou. A najdete je i v potvrzovacím SMS klíči nebo aplikaci Smart klíč. Takže i když se nedej bože přepíšete, pořád máte šanci si chyby všimnout a údaje dodatečně upravit.

Internetové bankovnictví nemůže odhalit každou chybu

Horší to je, když nechtěně trefíte existující číslo účtu a ani při kontrole údajů si toho nevšimnete. Může se také stát, že číslo účtu třeba kopírujete z nějaké tabulky a spletete si řádek. Nebo se překliknete v seznamu uložených příjemců. Takovou chybu už elektronické bankovnictví bohužel neodhalí.

V takových případech je nejlepší hned zavolat na infolinku 800 300 300, kde vám poradí, co dělat dál. Bohužel to ale nefunguje tak, že by banka platbu prostě stornovala a vrátila peníze z cizího účtu na ten váš. Adresát vždycky musí peníze poslat zpátky sám, a to může být někdy oříšek.

TIP: Platby s budoucí splatností, tedy ty, které teprve mají odejít, jednoduše stornujete sami v internetovém bankovnictví (Přehledy > Čekající platby).

Univerzální postup, jak získat peníze zpět

  1. Pokud jste se jen přepsali, existuje dobrá pravděpodobnost, že jste trefili neexistující číslo účtu. V tom případě se vám peníze vrátí automaticky do druhého dne.
  2. Když ne, znamená to, že protiúčet nejspíš existuje. Nespoléhejte ale, že příjemce pošle peníze zpátky sám od sebe, i když i to je možné. Rozhodně nic nezkazíte, když si stáhnete PDF formulář, vytiskněte, vyplňte a přineste na nejbližší pobočku ČSOB.
  3. Pokud jde o účet u nás, pošleme příjemci doporučeně žádost o vrácení platby. Případně přepošleme vaši žádost bance příjemce a ta ho kontaktuje sama. Tato služba je zdarma. Pokud příjemce peníze nevrátí, počkejte alespoň 15 pracovních dnů a potom mu můžete poslat zdarma ještě urgenci.
  4. Příjemce nereaguje na žádost ani urgenci? Vyžádejte si na pobočce Žádost klienta o sdělení identifikačních údajů příjemce platby. Tato služba už je zpoplatněná a musíte dokázat, že je oprávněná (např. fakturou, výpisem z účtu nebo smlouvou). Banka má pak povinnost zpřístupnit vám příjemcovy osobní údaje, pomocí kterých ho pak vy nebo třeba váš právník kontaktujte.
  5. Poslední možností je žaloba pro bezdůvodné obohacení. V takových případech se poraďte se svým právníkem a policií.
TIP: Většina dnešních faktur obsahuje QR kódy a se ČSOB Smartem je tak zaplatíte bez přepisování platebních údajů, stačí je naskenovat foťákem. Stejně tak si v něm můžete vygenerovat vlastní QR kód a poslat ho kamarádovi, kterým dluží třeba za vstupenky do kina.

A co když přijdou cizí peníze vám?

Stává se, že vám historii plateb narazíte na takovou, u které nedokážete přijít na to, kdo a proč vám ji posílal. V takovém případě doporučujeme vyplňte žádost o identifikaci platby a přijďte s ní na pobočku. Jen pokud jste si 100% jistí, že šlo o omyl, pošlete peníze zpátky hned.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.