Převratné myšlenky mají zelenou

Převratné myšlenky mají zelenou

Vypadá to jako lísteček z bloku, má to zhruba velikost vizitky a vypere to 6 kilo prádla. Uhádnete, co to je?

Jde o inovativní a ekologickou alternativu k běžnému pracímu prostředku jménem prací papírek EcoHaus. Jeden papírek se vmžiku přemění v gel, vypere až 6 kg prádla a voní po lučním kvítí. Papírek váží jako vizitka, zhruba 3 g, takže je i skvělým pomocníkem na cestách.

Projekt pracího papírku EcoHaus jsme podpořili v našem start-upovém inkubátoru Start-It, proto jsme vyzpovídali jeho autorku Petru Doubkovou.

Petro, proč zrovna prací papírky?

Jsou výrazně ekologické. Při výrobě se spotřebuje mnohem méně vody než u nejpoužívanějších pracích gelů. Díky lehkosti a skladnosti se při transportu snižuje uhlíková stopa až o 90 % a k tomu ta multifunkčnost – prací papírek je na bílé, barevné i černé prádlo. Pere i v nižších teplotách a při rychlém programu. Tím se uspoří nejvíce, protože až 90 % spotřeby energie pračky padne na ohřátí vody. Je skvělý i na praní v ruce – spousta uživatelů si papírky bere do lázní nebo na dovolenou. Bonus je vstřícnost vůči atopikům s citlivou pokožkou a nosem.

TIP: Do konce května můžete v rámci Světa odměn koupit malé i klasické balení pracích papírků v akci 4+1 zdarma.

Jak jste si poradila s enviromentální zátěží?

Prací papírek je 100% odbouratelný v přírodě a neobsahuje plasty. Obalový materiál jsem zvolila také papírový, ten se rozkládá 4 měsíce oproti plastovému, který potřebuje až 100 let. Z mých výpočtů mi vychází, že kdyby české domácnosti praly s našimi papírky, ušetří se až 8 tisíc tun plastových obalů ročně.

A jak jste vlastně přišla k nápadu na ekologický prací prostředek?

Nejprve jsem chtěla využít nanovlákna se stříbrnými částicemi, které jsou silně dezinfekční. Problém byl ale v tom, že tyto částice dělají paseku v odpadních vodách. Později jsem něco podobného viděla v zahraničí, ale nebyla jsem spokojená s funkčností, a tak jsem testovala různé složení, vůně. A výsledek je na světě: můžete si koupit balení po 5 kusech nebo rovnou krabičku se 60 papírky.

 

Zpět na newsletter Následující článek