5 tipů na udržitelnost v běžném životě

5 tipů na udržitelnost v běžném životě

V sobotu 22. dubna byl Den Země. Oslavili jste ho? Ne? Tak to doženeme. Aspoň jednou v roce se pojďme zastavit a zamyslet se, jestli by se nedalo pro planetu dělat něco víc.

Třeba my v ČSOB jsme jen za zimu ušetřili 2 gigawatthodiny zemního plynu. Pro představu: domácnost o velikosti 90 metrů čtverečních by toto teplo spotřebovávala 200 let. A stačilo v našem pražském kampusu snížit teplotu na 21 stupňů.

1. Vynechte aspoň občas maso

Nemusíte hned být vegan. Stačí třeba každé pondělí dát v kantýně přednost bezmasému jídlu nebo si připravit do práce krabičku plnou bulguru se zeleninou a tofu. Pokud jste náruživým „masařem“, může roční úspora dosáhnout až 200 kg CO2. A kdybyste jedli maso a mléko jen 1x týdně, nepřijde díky tomu do ovzduší až 1 400 kg CO2.

2. Uspořádejte bezobalovou oslavu

Zvláště dětské oslavy se neobejdou bez hromady ubrousků, papírových talířků, kelímků a plastových lžiček. Zkuste to jinak. Pokud se oslava koná mimo domov, bude vás to stát více úsilí, nádobí bezpečně převézt. Ale jen si představte ten pytel odpadu, který proto nevznikne. Kdybyste to chtěli posunout ještě dál, poproste rodiče pozvaných dětí, aby dárky zabalili třeba do trička, které si pak zase odnesou domů. Když to hezky vysvětlíte i dětem, určitě vás v tom podpoří.

3. Chůze, jízda na kole a spol.

Až budete vyrážet na výlety nebo jen pojedete na víkend za rodiči, zkuste to pro jednou jinak. Jasně, z Prahy na Moravu nepojedete na kole, ale třeba můžete vyměnit auto za vlak. A pokud jste se v březnu nepřihlásili do projektu Do práce na kole, nevadí. Zkuste si prostě jen říct, že párkrát se dostanete do zaměstnání jinak než obvykle.

4. Naše jídlo vede

Blíží se sezóna farmářských trhů, tak hurá na ně! Většinou se tam neprodává jen zelenina, ale i pečivo a street food neboli jídlo do ruky. A to je skvělá příležitost dát si tam sraz s kamarády. Podporou lokálních farmářů to jen začíná. Pokračuje třeba tím, že minimálně v létě omezíte tropické ovoce a zeleninu. Proč kupovat drahé avokádo, mango a ananas, když nám zrají třešně, švestky nebo rajčata.

5. Vyměňujte, darujte

Uspořádejte s kamarády nebo sousedy výměnný trh. Nic velkého. Sejděte se a na něčí zahradě nebo na hřišti, každý přinese tašku věcí, kterých by se rád zbavil, a je to. Budete překvapeni, jak rychle se budou přeskupovat věci z tašky do tašky. A to, co zbude, dejte do krabice a postavte v paneláku do společných prostor nebo před vchodové dveře.

 

Zpět na newsletter Následující článek