protože myslíme zeleně #6

PROTOŽE

Myslíme zeleně #6

Začátky jsou vždycky plné předsevzetí. Ať už si je na Nový rok dáváte, nebo ne, v lednu je ideální doba na nový pohled. Třeba právě na odkládání peněz.

V hlavní roli dvacka

V každodenním životě toho můžete hodně změnit, abyste ušetřili na energiích (dáme vám pár konkrétních tipů). Ovšem pokud to myslíte s úsporami opravdu vážně, chce to systémové řešení: tepelné čerpadlo, fotovoltaické panely, zateplení nebo řízení větrání. Ano, jsou to Když se řekne: dejte bokem třeba 600 korun měsíčně, budete se možná ošívat. Ale ona je to vlastně dvacka denně. Na týdenní bázi to pro někoho znamená odpustit si dvě kávy v kavárně, pro jiného jeden oběd, který si nedá v restauraci, ale přinese z domova. Když těch šest stovek každý měsíc zainvestujete, v pozitivním scénáři máte za 5 let něco kolem 40 tisíc, ale za 20 let už to může být čtvrt milionu. A to už je něco, co říkáte? A přitom to chce jen málo. Železnou pravidelnost a pro mnohé i trochu odvahy pustit se do investování. K rozhoupání vám třeba pomůže následující graf.

Graf vývoje reálné hodnoty vstupní částky
Zdroj: databáze časových řad ARAD, Bloomberg.

Na první pohled vidíte, že nejhorší je mít peníze jen tak volně, na běžném účtu nebo dokonce doma v hotovosti. Spoření je na tom ve výnosech o trochu lépe, a navíc máte jistotu, že váš vklad je pojištěný. Naproti tomu u investic je znát, že jejich hodnota jde v čase nahoru i dolů (zároveň její návratnost není zaručena). I přesto, že výnosy z předchozích let nedávají záruku do budoucna, v desetiletém srovnání jasně vidíte, která cesta funguje.

Zároveň kdyz se rozhodnete pro investice do lepší budoucnosti, podívejte se na naše zodpovědné investice (CSOB.CZ/namiru).

Ať vám v roce 2023 přeje štěstí!

Miroslav Zetek
V ČSOB zodpovědný za segment investic a Premia

 

Hodnota investic může kolísat, jejich návratnost není zaručena. Podílové fondy na rozdíl od depozitních produktů (běžný nebo spořicí účet, termínované vklady) nespadají pod režim pojištění vkladů.

 

Zpět na newsletter Následující článek