I malé krůčky se počítají

I malé krůčky se počítají

Ono se snadno řekne, žít udržitelně, ale splnit všechna doporučení, to aby člověk byl Superman. Proto máme návrh. Vyberte si pro vás zajímavé oblasti a ty opravdu dotáhněte. To už je reálné, ne?

Můžete se pustit do velkých akcí a přispět k udržitelnosti opravdu velkou měrou. Ale jestli je to pro vás moc velká oběť, nevadí. I malé krůčky se počítají. Důležité je vydržet a zavést udržitelný návyk do běžného života.

Ekologické technologie

„Velké“ technologie jako tepelné čerpadlo nebo fotovoltaické panely vyžadují náročnou rekonstrukci, přijdou na hromadu peněz, ale zase mají největší dopad na přírodu a z dlouhodobého hlediska i na vaši peněženku (s jejich financováním vám rádi pomůžeme).

Menší krůček: Kupte si nabíjecí baterie s nabíječkou. Investice je nižší než do “velké” technologie, a navíc skoncujete s nebezpečným odpadem, jímž baterie jsou. Podobným případem jsou LED svítidla. Ušetřit můžete i s pořízením úsporné sprchové hlavice anebo s hlavicí termostatickou na topení. Stačí je koupit jednou a máte po starostech. Mají v sobě chytré čidlo, které reguluje teplotu v místnosti podle aktuální situace. Jakmile se do oken opře sluníčko anebo v zimě otevřete okno, sníží přívod tepla a vy okamžitě šetříte.

Recyklace pořád frčí

Mít doma dvě větší a tři menší nádoby na odpad a třídit, zvládne každý, ostatně dělají to dvě třetiny obyvatel. Příjemný je i fakt, že část měst hradí svoz bioodpadu ze svého rozpočtu.

Menší krůček: Recyklujte i oblečení. Nevyhazujte bundu, protože se rozbil zip. Přešití přijde na pár stovek, ale nová bunda na pár tisíc. Stejně tak opravny bot stále fungují, i když v omezeném množství. Poohlédněte se po akcích typu bazárek nebo moderněji SWAP (výměna) oblečení. Případně využijte některou z digitálních platforem a zbytek zaneste do kontejneru pro potřebné. Nábytek v Praze můžete věnovat Nábytkové bance. Příkladem cirkulární ekonomiky je také Opravárna, tedy místo, kde vám opraví jednoduché elektrospotřebiče.

Na jídle šetřete správně

Samozřejmě platí, že je třeba nakupovat jen to, co sníte (ano, dodržuje se to těžko). Planetě a také sobě pomůžete i tím, že omezíte spotřebu masa a alespoň jeden den v týdnu budete vegetariánem. A když už budete na nákupech, vybírejte prioritně potraviny nezabalené v plastu.

Menší krůček: Pokud máte dům, založte si kompost, do bytu se vám vejde vermikompostér. Úvodní investice je několik tisíc, ale rostliny pokvetou jak lusk a ušetříte za menší objem popelnice, protože zbytky zeleniny a podobně nevyhodíte, ale zužitkujete.

 

Zpět na newsletter Následující článek