Dům bez závislosti na energiích

Dům bez závislosti na energiích

Opravdu je možné postavit dům bez připojení na klasické inženýrské sítě. Jen je třeba vsadit na nové technologie a pečlivě plánovat. Nejvíce s tím může pomoct projekt soběstačného domu.

Žít v symbióze s přírodou už není tak složité, protože cestička je prošlapaná. Český soběstačný dům stojí u osady Kyselov, poblíž Vyššího Brodu v Jižních Čechách. Čerpá elektrickou energii ze slunce a zároveň ji ukládá v bateriích, splachuje dešťovkou a po přečištění ji využije i ve sprše. Teplo vyrábí spalování peletek vyrobených z okolních lesů, přičemž s drahocenným teplem chytře pracuje díky rekuperaci.

Skvělé na tomto projektu je to, že veškeré nápady, technologie a postupy, které projektanti a majitel domu využili, jsou volně přístupné. Můžete je tedy využít pro svou inspiraci a z podrobné dokumentace využít třeba jen dílčí prvky do nově stavěných bytů či domů.

Pokud byste se chtěli zaměřit hlavně na spotřebu energií, zajímejte se o pasivní domy. Tedy takové, které většinu potřebného tepla získávají z lidí, používáním spotřebičů či ze slunce. Nezbytný je vychytaný systém větrání, který přináší nejen neustále čistý vzduch v místnostech, ale také vás ušetří průvanu.

 

Zpět na newsletter Následující článek