Lesů není nikdy dost

Lesů není nikdy dost

Stromy pomáhají bojovat s oteplováním Země, proto jich chceme mít co nejvíce. Populární zalesňování je docela složitý proces, tak si na něj pojďme trochu posvítit.

Pro někoho je les zdrojem dřeva, pro jiného místem odpočinku. Ale všichni se shodneme na tom, že je důležitý pro existenci života. Zaměřme se na ty české lesy. Pokrývají cca 33 % rozlohy státu, přičemž přes 70 % tvoří jehličnany a více než 27 % jsou listnáče. Stromů u nás stále přibývá: loni bylo vysázeno nejvíce lesů v novodobé historii České republiky, konkrétně na více než 40 tisících hektarech půdy. Většinou jde o listnaté stromy.

Proč vlastně zalesňovat

Vysazováním nových stromů snižujeme obsah CO2 (oxid uhličitý) v atmosféře a vnášíme do ní více O2 (kyslíku). Zalesňování také zvyšuje kvalitu půdy a zabraňuje erozi. Ve městech pak stromy snižují znečištění tím, že pohlcují škodlivé látky v ovzduší a pomáhají ochlazovat prostředí.

Jak na to? Odborně a s citem

Problematika zalesňování není jednoduchá. Odborníci upozorňují, že v prvé řadě je třeba chránit stávající lesy a podporovat přirozený proces obnovy lesa. Tento druh lesů má totiž z hlediska zachycení uhlíku až 4x větší účinnost, než uměle vysazená „plantáž“. Důležitá je také biodiverzita lesa.

Když už nový les, tak kde by měl být? Jednoduše tam, kde už před tím les byl. Mokřady, louky nebo bažiny nejsou ideálním místem, kde by se stromům dařilo a nadělalo by to pravděpodobně více škody než užitku. Při vysazování je nutné se vždy poradit s odborníky ekology, lesníky a v neposlední řadě i s místní samosprávou.

Správná semínka jsou klíčem

Určitě je důležité zvážit, jaké druhy stromů budou nejvhodnější. Opět je dobré poslouchat selský rozum a vždy raději využít druhy, které se v oblasti už nacházejí a sázet smíšené porosty včetně vzácných i ohrožených druhů. Jen tak je šance na vytvoření pestrého ekosystému. Vysazením to ale nekončí! Naopak následná péče o čerstvě zalesněnou oblast je velmi důležitá a náročná.

Zajímavost ze světa: V roce 2014 Čína vyhlásila, že vysází dva ohromné lesy s celkovou rozlohou 66 600 km čtverečních, což je téměř rozloha Irska nebo většina rozlohy České republiky (84 %). Součástí tohoto plánu je výsadba 100 miliard stromů.

 

Zpět na newsletter Následující článek