Úsporná řešení v domě neřešte hurá stylem

Úsporná řešení v domě neřešte hurá stylem

Skoro to nejhorší, co při rekonstrukci můžete udělat, je postupovat „hurá stylem“. Pak hrozí, že se vám práce zbytečně protáhne a všechno prodraží.

01/2024

Úsporná řešení v domě neřešte hurá stylem

Možná jste slyšeli od kamarádů o někom, kdo si zateplil fasádu nebo pořídil nový zdroj vytápění a těšil se na významnou úsporu na energiích. Teď je ale rozčarovaný, protože na fakturách žádné velké zlepšení nevidí. Možná dokonce místo toho řeší problémy, které dřív neměl. Co se mohlo pokazit?

Skoro to nejhorší, co při rekonstrukci můžete udělat, je postupovat nepromyšleně „hurá stylem“. Pak hrozí, že se vám práce zbytečně protáhne a všechno prodraží. I když pak projekt přeci jen dotáhnete do konce, nejspíš budete zklamaní. Úspory nebudou takové, jaké by mohly být a investice se vám vrátí pomaleji. Nebo taky vůbec.

Desetitisíce a statisíce vložené do rekonstrukce dávají smysl nejvíc tehdy, když rekonstrukci řešíte komplexně, máte všechno správně naplánované a načasované. Což bohužel není samozřejmost. Pojďme si to ukázat na nejčastějších chybách, se kterými se v Česku setkávají experti z Centra pasivního domu:

  1. Špatně provedené zateplení

    Zateplení fasády vypadá jako něco, co se dá zvládnout i  svépomocí. Ve skutečnosti je to věda. Jen oblepit dům polysterenem nestačí. Spolu s tím je zapotřebí řešit další věci: například tloušťku izolace nebo eliminaci takzvaných tepelných mostů.

    Výsledkem nekvalitně provedeného zateplení bývá sotva patrná tepelná úspora. Navíc se vám domů často nastěhují nezvaní hosté – vlhkost a plíseň. A to jsou rizika, kvůli kterým se rozhodně vyplatí svěřit práci odborníkům.

  2. Nesprávné pořadí kroků

    Nejdřív se řeší zateplení, pak teprve vytápění. Abyste nezmrzli, u starých profukujících domů potřebujete výkonný zdroj, který pokryje všechny tepelné ztráty. Jakmile pak ale máte zatepleno, stojí za to zvolit zdroj s nižším výkonem, a hlavně levnějším, pohodlnějším a ekologičtějším provozem. Což může být třeba i kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo.

    Když vykročíte na cestu za úsporami pořízením nového tepelného zdroje, nemusíte zvolit správně. Hrozí, že pak doma buď budete mrznout, nebo si naopak pořídíte zbytečně silný zdroj, se kterým toho na energiích moc neušetříte.

  3. Podcenění větrání

    Zatímco staré domy se větrají přirozeně přes netěsnostmi v oknech a dveřích, po zateplení se výměna vzduchu sníží na minimum a je potřeba řešit další způsob větrání. Což se ale často neděje. Výsledkem bývá nekvalitní, nezdravý vzduch, který může způsobovat jak plísně, tak i zdravotní problémy vám a vaší rodině.

    Moderním způsobem větrání je rekuperace. Systém, který umožňuje odváděnému vzduchu odevzdat své teplo vzduchu přiváděnému a udržovat tak uvnitř správnou ideální teplotu bez zbytečných ztrát.

Kam si přijít pro radu? K nám!

Úsporná rekonstrukce, to nejsou jen nižší náklady za energie někdy v budoucnu. Ušetřit můžete i na úrocích a celkových nákladech. S financováním se obraťte na nás a využijte naši zvýhodněnou půjčku na úsporné bydlení nebo úvěr k dotaci se zvýhodněnou sazbou.

Kromě toho, že vám půjčíme, vám i poradíme s dostupnými dotačními programy od státu, který na ekologická řešení u rodinných a bytových domů přispívá až polovinu nákladů.

Na poradenských místech ČSOB Stavební spořitelny jsme v lednu spustili poradenství k dotačním programům Nová zelená úsporám. Při financování úsporného bydlení a rekonstrukcí pomůžeme s doporučením na dodavatele jednotlivých řešení a další specialisty. Ti vám navrhnou vaši rekonstrukci tak, aby se vyplatila co nejlépe jak z hlediska úspor, tak po finanční stránce.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.