Jak větrat moderně rekuperací a šetřit energie

Jak větrat moderně rekuperací a šetřit energie

Neplaťte za energie, které vyletí okny ven. S větráním rekuperací zůstává teplo v domě s účinností až 90 %.

10/2023

Moderní větrání se jmenuje rekuperace

Teplo, o které zbytečně přicházíme při větrání, se dá ještě využít. Stačí doma využívat rekuperaci: moderní způsob větrání, který uchovává v domě teplo z odváděného vzduchu s účinností až 90 %. A vy přitom doma dýcháte čerstvý vzduch.

Rekuperace je systém, který umožňuje odváděnému vzduchu odevzdat své teplo vzduchu přiváděnému. Tím se čerstvý vzduch dostane na téměř pokojovou teplotu. Oproti klasickému větrání ušetříte spoustu tepla, které by jinak doslova vyletělo oknem. Na druhou stranu rekuperace vyžaduje vstupní investici.

Jak rekuperace funguje?

Jedno potrubí přivádí čerstvý vzduch zvenku a druhé odvádí odpadní vzduch zevnitř ven. Obě procházejí speciálním zařízením – rekuperačním výměníkem, ve kterém jedno potrubí předává teplo druhému. Vzduch z jednotlivých potrubí se spolu nemísí. Oba proudy odděluje membrána, která propouští jen teplo, nic jiného.

Jednotka s rekuperačním výměníkem se stará o ideální teplotu vzduchu za každého počasí. V létě čerstvý vzduch zvenku ochlazuje, v zimě ohřívá. Zároveň ho přivádí do obytných místností, kde je ho nejvíc potřeba, zatímco vydýchaný vzduch s vlhkostí a pachy z kuchyně a hygienického zázemí mizí ven.

Výsledkem je neustále čerstvý vzduch v celém domě a efektivní odvod vlhkosti a zplodin. Navíc vás rekuperační větrání chrání před hlukem z ulice a zachytává prach i pyl zvenčí – tím zásadně zvyšuje kvalitu spánku a celkový životní komfort.

Proč si rekuperaci pořizovat?

VĚTRÁNÍ OKNY

  • Spolu s vydýchaným vzduchem odvádí draze zaplacené teplo
  • Okna musíte otevřít každé 2 hodiny aspoň na 5 minut, i v noci
  • Funguje, jen když je okno otevřené dokořán; ventilačka nestačí
  • Způsobuje teplotní výkyvy
  • Dělá průvan

ŘÍZENÍ VĚTRÁNÍ REKUPERACÍ

  • Získává teplo z vydýchaného vzduchu, tím šetří náklady na energii
  • Nepřetržitě přivádí čerstvý vzduch – i v noci
  • Funguje neustále a intenzitu můžete přizpůsobit počtu lidí v místnosti
  • Udržuje celoročně stálou teplotu
  • Nedělá průvan

 

3 vyvrácené mýty o rekuperaci

  1. Potrubí se zanáší prachem a bakteriemi

    Nezanáší, naopak. Vzduch zvenku prochází přes prachové filtry, které spolu s hladkým povrchem uvnitř potrubí zabraňují usazování nečistot. Kdyby přeci jen došlo ke kontaminaci, profesionální firmy vám potrubí vyčistí. Pomocí speciálních filtrů můžete ze vzduchu odstraňovat také pyly a pachy, například cigaretový kouř od sousedů nebo smog.

  2. Rekuperace nadměrně vysouší vzduch

    Vysoušení vzduchu není problém jen rekuperace, ale větrání obecně. Protože rekuperační systémy větrají výrazně lépe, mohou vysoušet vzduch o něco více, zvlášť v zimních měsících. Pokud jste na nízkou vlhkost vzduchu citliví, doporučujeme si pořídit systém se zpětným získáváním vlhkosti nebo obyčejný zvlhčovač vzduchu.

  3. Větrání způsobuje průvan

    Starší systémy dříve používané v kancelářích často foukaly proud vzduchu na přímo sedící lidi. Pokud máte správně připravený projekt, žádný průvan vám nehrozí. Všechno vyřeší dobře rozmístěné vyústky a správná rychlost proudění vzduchu.

Údržba, které jsme se nejdřív báli, asi jako všichni, je naprosto jednoduchá. Stačí jen čas od času vytáhnout a vložit nový filtr. To je všechno. Například péče o kávovar je několikanásobně složitější.
majitelka domu

 

Kolik to stojí?

Systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla, tedy rekuperace, přijde na 60–180 tisíc korun. Ale pokud se chystáte rekonstruovat a rekuperaci do svého projektu zahrnout, můžete na jeho pořízení získat až 105 tisíc korun v podobě dotace z Nové zelené úsporám.

Státní dotační program Nová zelená úsporám vám na financování rekonstrukce přispívá téměř z poloviny, na zbytek je tu naše půjčka na úsporné bydlení nebo úvěr ze stavebního spoření na úsporné bydlení. Samotný provoz vás pak vyjde zhruba na stovky korun ročně.

 

Jak využít dotace na úsporné bydlení?

Dejte nám své telefonní číslo a náš specializovaný tým se vám ozve a provede světem dotací na úsporné bydlení.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.