Co jsou to tepelné mosty a proč o ně doma nestojíte?

Co jsou to tepelné mosty a proč o ně doma nestojíte?

Pokud berete úsporu energií ve vašem domě vážně, měli byste si dávat pozor na tepelné mosty. To jsou totiž místa, kudy vám utíká drahocenné teplo. Přečtěte si, co tepelné mosty vlastně jsou a jak jim zatnout tipec.

08/2023

Tepelný most je termín ze stavebnictví, který se v poslední době dostává i do slovníku běžných smrtelníků. Důvod je prostý – kvůli nim se prodražuje vytápění. Najdete je v každé stavbě, která nesplňuje standard pasivního domu, zevnitř bývají na dotek chladnější a někdy i vlhčí.

Kde hledat kritická místa?

Kritická jsou v každém domě místa, kde se setkávají vodorovné a svislé konstrukce a různé materiály:

  • v okolí dveří či oken,
  • v rozích dvou zdí,
  • v přechodu mezi zdmi a střechou,
  • tam, kde konstrukcí prostupují kabely, antény nebo elektroinstalace,
  • v obvodových zdech (při špatném provedení izolace)

Prokazatelně odhalit, kudy vašemu domu uniká teplo, pomůže důkladná diagnóza infrakamerou nebo dotykovým teploměrem. Když se kritická místa potvrdí, nezbývá než zasáhnout do konstrukce a příčinu odstranit nebo dané místo dodatečně zateplit.

Jak souvisí tepelná pohoda s izolací oken?

Typický vesnický balkón za pár korun představují ocelové I-profily vyvedené ze stropu a opatřené betonovou deskou. Jak asi tušíte, nevyplácí se – spolehlivě vyvádí teplo z domu a jediné řešení je pak obalit celou desku balkónu nákladnou izolační fólií.

Kolik vlastně tepla tepelnými mosty uniká?

Množství unikajícího tepla roste s tím, jak velký je rozdíl teplot na vnitřní a vnější straně zdi. Přestože tepelné mosty mají v poměru k celé stavbě zanedbatelnou plochu, vzhledem k vyšší tepelné vodivosti jimi uniká mnohem více tepla než zbytkem budovy. Celková ztráta závisí na typu stavby, v některých případech se může spotřeba energie zvyšovat až o 60 %.

V jejich okolí se také sráží vlhkost – ta způsobuje rychlejší stárnutí stavební konstrukce. Nemluvě o zárodcích plísní, těm vlhkost vyhovuje a komplikují pak život rodinám s malými dětmi i dospělým alergikům.

Jak problémy odstranit?

Ideální je zahrnout eliminaci tepelných mostů už při plánování stavby nebo rekonstrukce. Základem jsou materiály s nejvyššími izolačními schopnostmi, promyšlená projektová dokumentace a důsledný dohled nad řemeslníky. Právě náklady za technický dozor jsou skvěle investované peníze, předejdete jimi mnohem větším výdajům za ztrátu tepla i složité opravy.

Třeba u oken a dveří je podle specialistů z Centra pasivního domu nejdůležitější odborné usazení s použitím izolačních materiálů a parotěsné pásky, která zabrání pronikání vlhkosti do konstrukce. Stejné pravidlo ale platí i pro ostatní riziková místa.

S financováním pomůžeme my i státní dotace

Státní program Nová zelená úsporám vám umí přispět na financování rekonstrukce téměř z poloviny, na zbytek je tu naše půjčka na úsporné bydlení nebo úvěr ze stavebního spoření na úsporné bydlení.

 

Jak využít dotace na úsporné bydlení?

Dejte nám své telefonní číslo a náš specializovaný tým se vám ozve a provede světem dotací na úsporné bydlení.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.