Jak poslat peníze do zahraničí: po Evropě, třeba na Slovensko

Jak poslat peníze do zahraničí: po Evropě, třeba na Slovensko

Naklikat platbu na Slovensko (i do dalších zemí v Evropě) je otázka pár minut, s Plus Kontem za převod zaplatíte přesně 5 korun. Opravdu, je to hračka. Na následujících pár řádcích vám to dokážeme.

09/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Kdysi to možná byla výzva okořeněná peprnými poplatky. To už je ale pryč. S příchodem cenově dostupných SEPA plateb dnes pošlete peníze do většiny evropských zemí za sympatických 5 Kč. Na Slovensko, do Německa, Švédska, Velké Británie nebo třeba do Švýcarska.


Zdroj: Wikipedia
Rychlé, snadné a levné SEPA platby si mezi sebou posílá 34 zemí Evropy. Vedle 28 členských států Evropské unie je do systému zapojeno také 6 členů Evropského sdružení volného obchodu, kteří v EU nejsou.

5 rozdílů mezi běžnou tuzemskou platbou a platbou a na Slovensko

Poslat s Plus Kontem eura na Slovensko, přesněji řečeno na účet u slovenské banky, je plus minus stejné jako koruny po Česku. Rozdíly jsou drobné a je jich pár:

  • Poslat lze pouze Eura – SEPA platby zadáváte a posíláte vždycky v eurech. Kolik vás platba stojí v korunách (kurz deviza prodej), vidíte přepočítané přímo v internetovém bankovnictví.
  • Zadáváte jméno příjemce a účel platby – může to být třeba dar, nájem, faktura a podobně. Zeptat se na účel platby u zahraničních plateb je naše zákonná povinnost.
  • Stojí to 5 Kč – Poplatek u našeho účtu ČSOB Plus Konto je u SEPA plateb stejný, ať posíláte stovku nebo sto tisíc. Všechny detaily najdete v sazebníkuobchodních podmínkách.
  • Číslo účtu zadáváte ve formátu IBAN – Vypadá nějak takhle: SK08 0900 0000 00 01 2312 3123. Se slovenským národním formátem si naše bankovnictví neporadí.
  • Zahraniční platby fungují jen ve „velkém“ internetovém bankovnictví – Jedna z posledních věcí, které vyřešíte jen v internetovém bankovnictví a v aplikaci ČSOB Smart zatím ne.

TIP: Pokud budete potřebovat, aby naopak někdo poslal ze zahraničí peníze vám, své vlastní číslo účtu IBAN zjistíte v detailu svého účtu (na dlaždici s účtem v rozbalovacím „hamburger menu“).

Návod, jak poslat peníze na slovenský účet (SEPA platba)

  1. Přihlaste se do internetového bankovnictví a klikněte na Platby > Zahraniční platby > SEPA platba.
  2. Vyplňte všechna povinná pole, tedy ta s hvězdičkou *. Ostatní nechte být, pokud nejste s příjemcem platby domluveni například na zadání Identifikace (údaj, které u zahraničních plateb fungují podobně jako variabilní a specifický symbol).
  3. Potvrďte platbu Smart klíčem nebo SMS klíčem, tak jak jste zvyklí z tuzemských plateb a je to.

Peníze na účet banky příjemce doputují zpravidla následující pracovní den. SEPA platbu si můžete uložit i jako vzor nebo jako trvalý příkaz. A pokud u nás ještě nemáte naše Plus Konto, založte si ho klidně hned v aplikaci ČSOB Smart.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.