Před 10 lety sci-fi, dnes samozřejmost: co umějí bankovní účty v roce 2021

Před 10 lety sci-fi, dnes samozřejmost: co umějí bankovní účty v roce 2021

Bankovní účet ještě před 10 lety a dnes, to se skoro ani nedá srovnat. Pojďme si představit 10 inovací, o kterých jsme si kdysi mohli nechat zdát, dnes je ale u svých účtů považujeme za „povinnou výbavu.

11/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

1. Vedení účtu zdarma

Kdysi tahák malých dravých bank, dnes samozřejmost, kterou nabízí takřka celý bankovní trh. Většinou i bez podmínek. Také u nás platí, že vedení Plus Konta má zdarma každý. Děti, studenti, rodiče, pracující i senioři, prostě od kolébky do důchodu.

2. Založení online

Založit si účet z počítače nebo z mobilu je doslova otázka pár minut. Dokonce i ověření totožnosti, které dřív bylo možné jen na pobočce nebo s kurýrem, probíhá 100 % online. Doklady naskenujete mobilem a pošlete korunovou platbu z jiného účtu nebo využijete bankovní identitu (viz níže).

3. Placení mobilem a chytrými hodinkami

Pípnout si u terminálu na pokladně supermarketu mobilem nebo chytrými hodinkami je vychytávka, kterou před pár lety používalo pár počítačových hračičků. Dnes placení s Apple Pay, Google Pay nebo Garmin umí skoro všechny mobily a chytré hodinky. Pokud jste to ještě nezkusili, do toho!

TIP: Pokud ještě nemáte naše Plus Konto, založte si ho teď a za symbolickou 1 Kč s k němu pořiďte chytrý náramek Xiaomi, který umí bezkontaktní placení taky!

ČSOB Xiaomi pay

4. Neomezené výběry z bankomatů zdarma

Po celé republice máme kolem 1 000 bankomatů. To je hodně – druhá nejhustší síť bankomatů ze všech bank v Česku. S Plus Kontem vybíráte z každého z nich zdarma a neomezeně. Mimochodem, víte, že najednou můžete z jednoho bankomatu vybrat maximálně 80 000 Kč?

5. Mobilní bankovnictví

Smartbankingová revoluce začala doutnat už kolem roku 2012, doopravdy ale vzplála až v posledních letech. Lidé se postupně naučili důvěřovat chytrým mobilům a bankovním aplikacím a dnes mobilní bankovnictví ČSOB Smart využívá skoro půl milionu klientů.

6. Okamžité platby

Ještě v roce 2019 (padesát let poté, co lidstvo přistálo na Měsíci) nešly peníze posílat okamžitě z jednoho bankovního účtu na druhý. Naštěstí, dnes už mezi většinou bank okamžité platby fungují bez problémů a z účtu na účet to trvá pár sekund.

7. Levné platby do zahraničí

Poslat peníze do Brna: Zdarma
Poslat peníze do Bratislavy: 200 Kč

Takhle nějak ještě nedávno vypadaly ceníky bank. Ani to už neplatí, s příchodem cenově dostupných SEPA plateb dnes pošlete peníze do většiny evropských zemí za sympatických 5 Kč. Na Slovensko, do Německa, Švédska, Velké Británie nebo třeba do Švýcarska.

8. Virtuální karta

Dnes už nemusíte čekat, až vám přijde karta k právě sjednanému účtu nebo nová kreditka. Hned po založení totiž dostanete všechny karetní údaje, které můžete rovnou zadat do platební brány v e-shopu nebo do platebních metod Apple Pay a Google Pay a platit mobilem.

9. Bankovní identita

S jedinými přihlašovacími údaji se přihlásíte do internetového i mobilního bankovnictví, ale také do státních portálů jako Portál občana. A taky do portálů dodavatelů energií, sázkových společností a e-shopů. Tak funguje bankovní identita, která usnadňuje jednotlivým institucím bezpečné předávání osobních údajů o klientech. A to vždy na základě vašeho souhlasu, takže máte všechno pod kontrolou.

10. QR platby

S kamarády, spolužáky a kolegy nejrychleji srovnáte účty, že si navzájem rozposíláte platební QR kódy. Stačí, abyste všichni měli mobilní bankovnictví, a nemusí to být jen to od ČSOB. QR platby dnes umějí skoro všechny banky. Přečtěte si, jak QR platby fungují a jak je používat.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.