Šetřím energie, peníze i přírodu

Šetřím energie, peníze i přírodu

Někdo chce začít spořit kvůli vlastní peněžence. Jiný kontroluje svou spotřebu už dávno, ovšem kvůli přírodě. A výsledek? Rozhodně pozitivní: nižší účty a menší zásah do přírody.

Před pár lety se tipy na šetření energií objevovaly spíše na stránkách věnujících se ekologii. Nyní, když všichni řešíme účty za bydlení, je to téma, které zajímá každého. Souhrn rad, jak bydlet ekonomičtěji najdete v našem e-booku, ale určitě neuškodí vypíchnout pár rychlých a praktických tipů.

Ano tepelnému čerpadlu

Víte, že na provoz rodinného domu třídy B je nutná jen polovina energií oproti domu v kategorii D? Například přechodem z elektrokotle na tepelné čerpadlo lze ušetřit i 50 tisíc Kč ročně a ještě vám pomůže státní dotace. Návratnost této investice si můžete spočítat například na vypoctiusporu.cz.

Konec „trenkové“ teploty v obýváku

Regulací teploty v obytných prostorách můžete ušetřit opravdu výrazně. Dělá to asi 40 % českých domácností, které mají nastavenou teplotu v zimě na 20 stupňů Celsia. Zbylé domácnosti snížením o jeden stupeň mohou ušetřit 6 % energie na vytápění, a to není málo.

Vystopujte obecní žrouty!

Téměř bezbolestně ušetříte až 9 % výdajů na elektřinu, pokud vypnete stand-by režimy. Například u notebooku vás to stojí i 800 Kč ročně. Další energii „žerou“ nabíječky v zásuvkách, zapnutá bluetooth, příliš vysoký jas na monitorech a obrazovkách. Velkým žroutem jsou také plazma obrazovky, dejte přednost LED a LCD. A takový notebook spotřebuje o 80 % méně elektřiny než stolní počítač. Víte třeba, že mrazák má nejnižší spotřebu, pokud je plný? Co do něj dát třeba PETky s vodou?

Kouzlení s vodou

Voda. O nákladech na vodu se sice tolik nemluví, ale i tady se dá ušetřit. Samozřejmostí by mělo být vypínání vody, když si třeba čistíte zuby, šetrné splachování nebo úsporné hlavice do sprchy. Velkou službu udělají i perlátory (hubice, které efektivněji rozptylují vodu). Při umývání nádobí se vyplatí myčka, vyhněte se mytí pod tekoucí vodou. Prát by se mělo v plné, ale ne přeplněné pračce na krátké programy. A pokud byste chtěli jít ještě dál, využijte vodu z vany ke splachování.

 

Zpět na newsletter Následující článek