EU podporuje udržitelnost novou taxonomií

EU podporuje udržitelnost novou taxonomií

Budoucnost Evropy je v zodpovědných investicích a aby byly dobře čitelné ty správné projekty, je třeba si posvítit na tu správnou terminologii. Bude to konec greenwashingu?

O Green Dealu, tedy Zelené dohodě, jste už asi slyšeli. Aby státy Evropské unie splnily cíle, které se s tímto dokumentem pojí, je nutné podpořit investice do projektů, které jsou udržitelné a povedou ke snižování emisí CO2. Proto EU přichází s balíčkem pravidel, která musí projekt splnit, aby mohl být označen za zelený. Investoři tak budou mít jasnou představu, kam peníze směřovat.

Součástí tohoto velkého balíku změn je i sjednocující jazyk pro transparentnější komunikaci. Zamezí se tak jevu známému jako greenwashing. Tedy situaci, kdy jsou jakékoli komerční produkty označovány za ekologické, zelené, udržitelné a podobně, ale ve skutečnosti je to pravda jen z části, nebo vůbec.

Taxonomie bude pravděpodobně mít vliv i na názvy našich zelených produktů. Hledáme pro ně nové pojmenování, to však nic nemění na podstatě našich energeticky úsporných řešení.

To, jakým způsobem přistupujeme k udržitelnosti, se dozvíte zde.

 

Zpět na newsletter Následující článek